PED+voorkomen+met+vetzuren
Nieuws
©

PED voorkomen met vetzuren

Het is mogelijk om een besmetting met PED te voorkomen met middellange vetzuren in het voer. Dat blijkt uit onderzoek op de Kansas State Universiteit in de Verenigde Staten.

In 2014 heeft het PED-virus flink huisgehouden in de Verenigde Staten en Canada. De uitval bij de biggen was op sommige bedrijven erg hoog en de ziekte heeft zich toen over veel bedrijven verspreid. Dat komt mede omdat het PED-virus hoog virulent is, een klein drupje mest is al voldoende om 500 ton voer te besmetten, zegt onderzoekster Cassie Jones van de Kansas State universiteit.

Sinds de grote PED-uitbraak is er gezocht naar manieren om de besmettingsrisico’s te beperken. Dat heeft onder andere geleid tot strikte biosecurity maatregelen bij onder andere het vervoer van varkens.

Daarnaast is op de Kansas State Universiteit onderzocht of je kunt voorkomen dat de varkens besmet raken via toevoegingen aan het voet. Het blijkt dat toevoegen van middellange vetzuren aan het voer een optie is. Van deze middellange vetzuren, bijvoorbeeld afkomstig uit palmpitten, is al bekend dat ze micro-organismen kunnen onderdrukken.

In het eerste onderzoek werd een dosering van twee procent middellange vetzuren aan het voer toegevoegd. Daarna werd het voer besmet met het PED-virus. De varkens werden desondanks niet ziek. In het tweede onderzoek is de dosis verlaagd naar een procent middellange vetzuren en ook dat had een goed effect. De varkens werden niet ziek ondanks het besmetten van het voer met het PED-virus. Een procent middellange vetzuren is nog steeds veel, zegt Jones. Daarom loopt er inmiddels onderzoek om te kijken of een PED-besmetting met een nog lagere, meer praktische dosis ook te voorkomen is.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer