Vlekziekte+voorkomen+met+strak+schema
Achtergrond
©

Vlekziekte voorkomen met strak schema

In de praktijk komen vlekziekteverschijnselen bij varkens wel eens voor. Als dat gebeurt, is het belangrijk om het vaccinatieschema onder de loep te nemen. Het kan helpen om over te stappen van de standaardvaccinatie van parvo-vlekziekte in het kraamhok naar blok-enten: alle zeugen ieder half jaar voor de voet weg vaccineren.

Op het bedrijf van de gebroeders Hendrikx in Asten zag bedrijfsleider Hans Welten in 2013 ineens een zeug met hoge koorts en kleine vierkante vlekken op de huid. In zijn loopbaan had Welten nog nooit een zeug met vlekziekte gezien, maar na overleg met de dierenarts bleek al snel dat dit wel degelijk vlekziekte was. De symptomen bij de zeug waren overduidelijk. Duidelijke vierkante vlekken vooral op de voorhand en achterhand. En die vlekken liggen wat verhoogd op de huid.

De zeug met vlekziekte heeft daarbij 42 graden koorts, vreet niet en produceert nog nauwelijks melk. Gelukkig werkt direct ingrijpen en behandelen met antibiotica goed. De zeug knapt snel op en de biggen kunnen bij de zeug blijven.

Punt was natuurlijk wel dat vlekziekte niet mag voorkomen. De zeugen werden immers standaard in het kraamhok gevaccineerd. En helaas bleef het niet bij één zeug, maar kwam het bij één tot soms drie zeugen per maand voor. Welten: “Dat is nadelig voor het antibioticagebruik en we vreesden voor een grotere uitbraak van de ziekte.”

Samen met dierenartsen Jan van Helmond en Monique van der Zanden werd dan ook gezocht naar de mogelijke oorzaak. Er werd daarbij ook onderzocht of er bijvoorbeeld sprake was van afwijkende typen vlekziekte. Duidelijk werd dat het niet kon liggen aan de gebruikte entstof.
Daarom werd het vaccinatieschema van vlekziekte en ook alle andere vaccinatieschema’s eens tegen het licht gehouden. Waarschijnlijk verliep het vaccineren niet altijd goed, door alle verschillende schema’s raakten de medewerkers het overzicht kwijt en werden er zeugen vergeten. Besloten werd daarom om zelf te gaan vaccineren en over te stappen op blok-enten. Voor vlekziekte betekent dit twee keer per jaar alle zeugen voor de voet weg vaccineren met Porcilis Ery van MSD Animal Health.

Goede moment
“Je moet dan wel ook echt alle zeugen op één dag vaccineren”, vindt Welten. “Anders raak je nog de weg kwijt. Kies daarom wel een geschikte dag. We doen het op de dag dat de laatste zeugen biggen en vlak voordat we met insemineren beginnen. Problemen met verwerpen door het vaccineren hebben we dan ook nog nooit gehad.”

Inmiddels zijn alle zeugen voor de derde keer via het blok-entschema gevaccineerd. Vlekziekte komt nu niet meer voor. Omdat ook voor andere ziekten als PRRS en griep is gekozen voor blok-enten is de gehele gezondheidsstatus vooruit gegaan. De zeugen produceren hierdoor inmiddels weer 30 gezonde biggen per zeug per jaar. En het antibioticagebruik op het bedrijf staat op een heel laag pitje.

Bekijk hier  de beeldreportage.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer