Onderzoekscentrum+varkensvoeding
Nieuws
©

Onderzoekscentrum varkensvoeding

Gezonde varkens die optimaal presteren met zo min mogelijk belasting voor milieu en maatschappij. Omdat Koninklijke De Heus hier nog meer focus op wil leggen, bouwt het een onderzoekscentrum met zeugen, biggen en vleesvarkens. Dat onderzoekscentrum werkt met de nieuwste technieken en moet de dagelijkse praktijk zo goed mogelijk nabootsen.

Het belang van een gezonde en duurzame veehouderij neemt niet alleen in Nederland, toe maar ook internationaal. “Een nog betere benutting van schaarse grondstoffen is belangrijk, net als een medicijn-arme varkensketen en betere aansluiting op de maatschappelijke- en natuurlijke omgeving”, zegt Johan Zonderland, Teamleider Conceptontwikkeling & Onderzoek Varkens.

Voor De Heus reden genoeg om het ‘Centrum voor praktijkonderzoek varkensvoeding’ in te gaan inrichten volgens de laatste inzichten op het gebied van dierhouderij, diervoeding en datatechnologie. Het onderzoekscentrum biedt plaats aan 250 zeugen, hun gespeende biggen en 900 vleesvarkens. Er is hiertoe een bestaande varkenshouderij in Beuningen aangekocht. Na verbouw komen er dieren met een hoge gezondheidsstatus te liggen.

In het onderzoekscentrum zullen vanaf de geboorte van de big tot en met de slachtrijpe varkens individueel data (gegevens) over groei, voeropname, gezondheid en dergelijke worden verzameld. Datzelfde geldt voor de zeugen: Vanaf de geboorte, de opfok tot en met alle verschillende worpen. Er komen in het onderzoekscentrum bijvoorbeeld individueel aangestuurde voerstations waarmee meerdere voedingsonderzoeken tegelijkertijd worden uitgevoerd.

Met behulp van al die gegevens is het volgens Henk van Kuyk, sectorhoofd varkens bij De Heus mogelijk om nog sneller te innoveren. “De Nederlandse varkenshouders kunnen er als eerste van profiteren. Enkele jaren geleden hebben we onze productieprocessen al ingericht op het produceren van hoogwaardig zeugen- en biggenvoer. Met de resultaten uit het onderzoekscentrum kunnen we die voeders verder verbeteren.”

Openheid en transparantie is een belangrijk uitgangspunt van het onderzoekscentrum. Bij de aanstaande verbouwing van het bedrijf wordt daarmee rekening gehouden. Er komen daarom kijkgangen en meerdere ‘kennis& inspiratie ruimtes. Die zijn erop gericht om de kennisdeling met nationale en internationale varkenshouders te stimuleren. Op afspraak kunnen er ook andere groepen mensen worden ontvangen.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer