Bijvoeren+melk+verhoogt+voeropname
Achtergrond
©

Bijvoeren melk verhoogt voeropname

Melk bijvoeren aan zogende biggen heeft meerdere positieve effecten. Een van die effecten is dat de biggen meer droogvoer gaan vreten. Dat blijkt volgens Ard van Enckevort, Technisch manager Denkavit duidelijk uit de diverse proeven die Denkavit met melk bijvoeren uitvoert.

Een voordeel van melk bijvoeren is dat dit al op heel jonge leeftijd kan. De big is al gewend aan het verteren van melk, dus het geeft geen belasting van het verteringssysteem. Van Enckevort adviseert om melk vanaf de tweede dag bij te gaan voeren. Dan kunnen de biggen al vroeg wennen aan het bijvoeren en krijgen alle biggen de kans om genoeg energie op te nemen.

Vroeg starten met melk bijvoeren zorgt voor vitalere biggen die hierdoor ook meer melk bij de zeug gaan drinken. Doordat de biggen goed aan de uier zogen, stimuleren ze de melkproductie van de zeug. De zeug kan hierdoor haar energie goed kwijt en blijft goed vreten.

Door het bijvoeren van de melk leren de biggen al heel vroeg dat ze ergens anders dan bij de zeug hun eten kunnen vinden. Dat stimuleert dan ook de opname van droogvoer, blijkt uit een proef uitgevoerd door Denkavit. In deze proef kreeg de ene helft van de tomen vanaf dag 4 droogvoer (Mini Start) in een kommetje. De andere helft van de tomen kreeg daarnaast van dag 2 tot 10 tweemaal daags verse biggenmelk (Lacto Start) in een apart bakje. Via deze melk nemen de biggen gemiddeld 160 gram aan droge stof op. Bovendien gaat de opname van het droogvoer ook omhoog, in deze proef met bijna 180 gram. De opname van de biggen die alleen droogvoer kregen was ook al best hoog met gemiddeld 442 gram per big.

De extra opname van droogvoer en biggenmelk komt daarbij direct ten goede aan het speengewicht van de biggen. De biggen op alleen droogvoer wogen bij spenen gemiddeld 8,2 kilo. De biggen die ook biggenmelk kregen, wogen 8,5 kilo bij spenen.

Om de opname door de biggen in het kraamhok nog verder te verhogen is een automatisch systeem om melk en/of brij te verstrekken de beste oplossing. Met het Nutrix+ systeem kan de opname bijvoorbeeld nog verder omhoog. Daarnaast is het met dit systeem mogelijk om eerder met melk te stoppen en met een relatief goedkopere préstarter te starten. Dat draagt bij aan het verlagen van de voerkosten van het bijvoeren van de biggen in het kraamhok.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer