UV%2DC+weert+biofilm+uit+tanks
Nieuws
©

UV-C weert biofilm uit tanks

UV-C licht is effectief te benutten bij het aanpakken en voorkomen van biofilms boven in bijvoorbeeld brijvoer- en watertanks. Het op een specifieke manier in tanks positioneren van een Top UVC Light Set met een lampsterkte van 14 Watt volstaat.

Desinfecteren met UV-C is volgens Michel van den Bergh van TopTack Agro een goede optie, na proeven te hebben gedaan op verschillende varkensbedrijven met brijvoerinstallaties. UV-C, ofwel elektromagnetische straling met een zeer korte golflengte, beschadigt het genetisch materiaal van micro-organismen. Hierdoor vermeerderen onder meer bacteriën, virussen, gisten, en schimmels zich niet. “Het is een aanvullend hulpmiddel bij het verbeteren van de voerhygiëne op varkensbedrijven”, zegt hij. “De basis blijft natuurlijk goed conserveren van voedermiddelen en het regelmatig grondig reinigen van de tanks en de leidingen.”

Vochtige oppervlakken boven in voer- of watertanks zijn kweekvijvers voor verschillende micro-organismen. Daardoor ontstaat er al snel een biofilm op tankoppervlakken. Zo’n laag micro-organismen omgeven door zelfgeproduceerd slijm, hoe minimaal dan ook, kan de voerkwaliteit volgens Van den Bergh ongunstig beïnvloeden. “Daardoor kunnen de varkens ondermaats presteren ondanks een goed geoptimaliseerd rantsoen. En dat kan uiteindelijk ten koste gaan van het rendement voor de varkenshouder.”

De lampuitvoering is bestand tegen een vochtige en zure omgeving. Het is een eenvoudige en bedrijfszekere manier van desinfecteren en de kosten zijn vrij laag. “Alleen de stroomkosten en na zo’n 14 maanden moet er een nieuwe UV-C-lamp in”, zegt hij. “En wat ook opviel bij de praktijkproeven is dat behandelde brijvoertanks en positioneringstanks fris blijven ruiken. Varkens zijn fijnproevers en zullen het verschil ook merken.”

Een waarschuwing wil Van den Bergh ook plaatsen. Hij hamert op het nemen van veiligheidsmaatregelen bij het werken met UV-C. “Directe UV-straling is gevaarlijk voor huid en ogen en ook materialen die niet bestand zijn tegen UV-C worden aangetast. Daarom leveren we ook een veiligheidsschakelaar om de lampen uit te schakelen als het tankluik geopend wordt.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer