Geef+ze+de+ruimte%21
Blog
©

Geef ze de ruimte!

Tijdens een uitstapje met 12 vriendinnen kwam de SIRE-spotje over jongens, die ruimte moeten krijgen om jongens te kunnen zijn, ter sprake … Alhoewel? Zeg maar gewoon: ter discussie! Ik ben zelf moeder van twee dochters en een zoon. En net als elke andere ouder van zowel jongens als meisjes weet ik dat jongens en meisjes echt verschillend zijn. En dat is, denk ik, alleen maar goed. Maar de één vond het spotje belachelijk, terwijl een ander stelde dat het waar is dat we veel te krampachtig met de jeugd omgaan. Ze mogen helemaal niets meer. Niet meer klimmen en klauteren want ‘Oh wee!’, ze zouden eens kunnen vallen. En dat is jammer!

Ik vind het goed dat mijn kinderen buiten spelen, zonder dat ik precies weet wat zij uitvreten en dat ze er zelf achter komen waartoe zij fysiek wel en niet in staat zijn. Vallen en opstaan, een hele goede leerschool. Toen ik groot werd, was er geen internet en maar weinig TV. Wij struinden veel op straat, stookten weleens een vuurtje, klommen in bomen, sprongen over sloten en zakten door het ijs (dat was er toen wat vaker). En onze moeders konden ons niet bellen, appen of (nog erger) ons met een of andere app op hun telefoon volgen. Doordat we tegenwoordig meer en meer kunnen controleren, lijken we minder en minder los te kunnen laten.

Maar misschien geldt hetzelfde wel voor onze boeren. Ook hier kijkt de maatschappij (af en toe) veel te krampachtig naar. Als je de media volgt, lijkt alles eng en een gevaar. Een nieuwe stal met geiten? Nee, dat kan niet! Megastallen worden meteen gezien als ophopingen van infectieziekten, niet als professioneel gerunde bedrijven. En ga zo maar door. Ook daar herken ik alleen maar bezorgdheid van de maatschappij en de burger in. En ik mis het vertrouwen in de eigenheid en de kracht van de boer.

Misschien moet SIRE daar ook maar eens een spotje voor maken: Boeren, geef ze de ruimte, dan geven zij ons lekker en gezond voedsel.

Manon Houben
Hoofd varkensdierenartsen bij GD

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer