Maak+uitruil+varkensrechten+met+andere+sectoren+mogelijk
Blog
©

Maak uitruil varkensrechten met andere sectoren mogelijk

De Coalitie Vitalisering Varkenshouderij(ViVa), bestaande uit de Rabobank, EZ en de POV, heeft vrijdag een nieuwe saneringsregeling geïntroduceerd: de Regeling Omgevingskwaliteit. In totaal wordt er 8 miljoen euro uitgetrokken voor de saneringsronde, waarvan individuele bedrijven maximaal 500.000 euro kunnen ontvangen. De regeling is een stap in de goede richting, maar tegelijkertijd nog te beperkt.

De uitwisselbaarheid van varkensrechten zou opgerekt moeten worden door de rechten niet alleen binnen de varkenshouderij uit te wisselen. Varkenshouders zouden ze ook uit moeten kunnen wisselen met de melkveehouderij en de pluimveesector. Op die manier wordt er een comfortabele oplossing geboden voor de gehele sector en niet enkel voor die bedrijven die het geluk hebben om geselecteerd te worden voor de Regeling Omgevingskwaliteit.

Uri Rosenthal, voorzitter van Viva, noemt de invoering van de Regeling een belangrijke stap. Toch stelt hij tegelijkertijd vast dat het aantal varkenshouders met pakweg 50% zal dalen van 4400 nu naar 2000 binnen drie tot acht jaar. Om deze grote groep stoppers zonder een grote restschuld achter te laten, moeten ook pluimveehouders en melkveehouders de kans krijgen om de dierrechten van varkenshouders over te nemen. Daarmee zijn niet alleen de varkenshouders geholpen, maar ook de andere sectoren.

Momenteel kost 1 varkensrecht ongeveer 80 euro. Juist door deze rechten uitwisselbaar te maken kunnen stoppers een betere prijs krijgen voor hun rechten waardoor de kans op een forse restschuld kleiner wordt. Tegelijkertijd krijgen boeren in de andere sectoren de kans om rechten bij te kopen. Dat leidt tot een win-win situatie.

Bedrijfsbeëindiging verdient de juiste aandacht. Zeker wanneer het gaat om bedrijven die tientallen jaren nodig hebben gehad om zich te ontwikkelen tot het punt waar ze momenteel staan. Daarom is de belangrijkste vraag voor veel varkenshouders nu dan ook: stoppen of door gaan? Een belangrijke vraag zoals ook wel blijkt uit de cijfers die Rosenthal heeft genoemd. Alhoewel de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij die knoop niet kan doorhakken, kan het wel de juiste omstandigheden creëren. Uitwisselbaarheid van varkensrechten tussen sectoren zou daarbij enorm helpen.

Annie Schreijer-Pierik
Europarlementslid voor CDA

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer