Doen+we+het+wel+of+toch+niet%3F
Blog
©

Doen we het wel of toch niet?

Naast de gewone dagelijkse afwegingen, heb je soms ook bijzondere afwegingen. Één ervan is asbest saneren. Voor ons gevoel nog een ver-van-mijn-bed-show die ook nog eens (best veel) geld kost. En we geloven er écht niet in dat Nederland voor 1-1-2024 asbestvrij is. Daarvoor is er nog steeds veel te veel oppervlakte aan asbest.  Maar nu het jaar steeds verder vordert en er wat geld verdiend wordt, krijg je ruimte voor andere zaken. Naast veel af te (moeten) lossen wordt er ook het nodige op goede wijze vervangen. Een stukje ijzerdraad en wat bakwerk is nu gelukkig even niet van toepassing.

Dan komt toch het hoofdstuk asbest saneren om de hoek. Wat gaat dat allemaal kosten is vaak de eerste vraag, maar zeker niet de belangrijkste. Bij asbest saneren komt een hoop kijken. Zit er alleen asbest op de daken of ook nog in de stallen. Gelukkig zit het hier alleen op de staldaken. Zit er wel of geen regenafvoer aan de daken? Is er wel of geen erfverharding om de schuren? Zijn de daken makkelijk te saneren? Waar moet een nieuw dak op en gaan we dan ook meteen een oude stal slopen?

Bij pluimvee wordt er geprobeerd om te saneren als de stal leeg is. Iets wat bij varkens nooit zal lukken, omdat je een continue systeem hebt. Wetende dat de isolatie nog puik voor elkaar is, geldt hier nu (!) voor de varkensstal: platen eraf en platen erop. De gedachte dat er eerder meer dan minder regels komen bij het saneren van asbest is dit wel een punt van aandacht.

Daarnaast hebben we de verzekeraars. De eerste verzekeraar gaat volgend jaar de premie verhogen van asbesthoudende daken. Op dit moment weten we ook dat niet iedere verzekeraar je wil hebben als je asbesthoudende daken hebt.

Dan nog een stap verder… Na een paar goede jaren, komen slechte jaren. Zal een bank je aflossing stopzetten als jij in de goede jaren je asbest niet verwijderd hebt? Willen ze je blijven financieren of gaan ze de stekker eerder eruit trekken? Uiteindelijk weten we al heel lang dat je na 31-12-2023 je geen asbest meer mag hebben op je bedrijf.

Voor ons werd de keuze duidelijk vanwege de harde opstelling van de bank: wat je doet, als je het maar uit de lopende middelen betaalt. Na een paar offertes werd de keuze duidelijk. Doorpakken. Want als je in een goed jaar je asbestdak niet vervangt, hoe wil je dat dan wél doen in een slecht jaar?

Ruth van der Haar
Varkenshoudster

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer