Mestexport+loopt+flink+achter
Nieuws
©

Mestexport loopt flink achter

De export van mest loopt dit jaar flink achter volgens de cijfers van RVO. Er is 15 procent minder fosfaat geëxporteerd in de eerste helft van dit jaar. Mogelijke oorzaak is dat het sinds begin dit jaar verplicht is om AGR-gps apparatuur te gebruiken. Niet alle vrachtwagens zijn hiermee uitgerust.

De verplichting tot het gebruik van AGR-gps apparatuur werd pas vlak voor het nieuwe jaar aangekondigd. Met die apparatuur is exact te volgen of een vracht mest ook op de plaats van bestemming aan komt. Ton van Genugten van TonTrans kondigde toen al aan dat dit tot problemen kon gaan leiden omdat die verplichting niet in België geldt. Ook Jan Scherff van Mestverwerking Fryslan zag dit voorjaar al problemen aankomen door de verplichting tot de AGR-gps apparatuur. "Mijn voorspelling is dus helaas uitgekomen", zegt Scherff. "En het wordt er niet beter op met de strengere regels in Duitsland. Er zal dus meer mest verwerkt moeten worden, maar ook dat loopt achter."

Als alternatief voor de AGR-gps apparatuur had Scherff de zogeheten E-CMR apparatuur ontwikkeld. Hiermee is het transport via een app te volgen. "Helaas is dat tot op heden niet toegestaan en het wordt op zijn vroegst oktober voordat dit gebeurt."

De AGR-gps apparatuur is vooral ook te duur voor het transport naar het buitenland. Er gaat namelijk veel mest als retourvracht mee terug naar het buitenland. De kosten om vrachtwagens die incidenteel mest vervoeren uit te rusten met AGR-gps apparatuur zijn hoog. Met de E-CMR apparatuur is dat wel op te lossen.

Uit de exportgegevens van RVO blijkt dat de export in totaal 15 procent achterloopt. Het gaat daarbij dan niet om droge mestkorrels met meer dan 90 procent. Zodra de mest zover is verwerkt telt die altijd al mee voor export, zegt Jaap Uenk van Dofco. De export van droge korrels ondervindt ook geen enkelprobleem.

Uit de tabellen van RVO blijkt dat met name de export van pluimveemest en ook paardenmest achterloopt. Ten opzichte van het gehele jaar 2016 is er in het eerste half jaar bijna 62 procent minder pluimveemest geëxporteerd en ruim 71 procent minder paardenmest. Terwijl die achterstand hooguit zo’n vijftig procent had mogen zijn. Voor wat betreft varkensmest is de achterstand ten opzichte van vorig jaar 35 procent betrekkelijk klein. Al wordt doorgaans wel het grootste deel van de varkensmest in het voorjaar geëxporteerd. Vooral de export van varkensmest naar België loopt achter en is nog maar 50 procent van vorig jaar.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer