Varkenshouders+werken+aan+brandpreventie
Nieuws
©

Varkenshouders werken aan brandpreventie

De grote stalbrand van vorige week in Erichem leidt opnieuw tot veel ophef over de brandveiligheid van stallen. Varkenshouders zijn zich volgens de POV terdege bewust van de noodzaak om maatregelen te nemen. Niet alleen bij nieuwbouw maar ook in bestaande stallen zijn ze bezig met maatregelen.

De oorzaak van de brand bij De Knorhof is nog onbekend. Op het moment van ontstaan van de brand waren er geen medewerkers in de stallen aanwezig. Waarschijnlijk heeft de brand zich heel snel kunnen verspreiden via het isolatiemateriaal en de centrale afzuiging naar de luchtwassers. De ruim 20.000 varkens (zeugen, biggen en vleesvarkens) waren niet meer te redden.

Van 2012 tot eind 2016 heeft het Actieplan Stalbranden in de veehouderij gelopen. Momenteel wordt dit actieplan geëvalueerd. Het Actieplan heeft de bewustwording over de aanpak van de brandveiligheid vergroot, meldt de POV in een reactie. Varkenshouders zijn zich er bijvoorbeeld van bewust dat ze goed moeten opletten bij werkzaamheden in de stallen en er wordt geïnvesteerd in slimme apparatuur om een brand sneller op te merken.

Er is veel meer aandacht voor de regelmatige controle van de elektrische installatie op het bedrijf. Dat is heel belangrijk omdat dertig tot 50 procent van de stalbranden ontstaan door defecten in deze installaties. In het Beter Leven Keurmerk is die jaarlijkse Agro Elektra Inspectie inmiddels als verplichting opgenomen. Druk op de ketel komt van verzekeraars die een keuring van de elektrische installatie verplicht kunnen stellen.

Een ander punt is bijvoorbeeld het brandwerend maken van de technische ruimtes, zoals de ruimte met de voerinstallaties. In die technische ruimtes is meer kans op het ontstaan van brand dan in een afdeling. Ook in een centraal afzuigkanaal zijn mogelijkheden mogelijk om verspreiding van brand in te perken in overleg met de installateur.

Bij nieuwbouw of renovatie is het verplicht om aan de eisen voor brandveiligheid uit het Bouwbesluit te voldoen. Dat betekent bijvoorbeeld de toepassing van brandwerende isolatie- en aankledingsmaterialen, een technische ruimte die brandwerend is en compartimentering van stallen met een oppervlakte boven de 2.500 m2. Daarbovenop stelt de Maatlat Duurzame Veehouderij extra eisen aan de brandveiligheid. Zoals opslag van brandbare materialen buiten de brandcompartimenten en beveiliging van elektromotoren tegen oververhitting.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer