Wel exportkeuring avonduren

Voor de export van vleesvarkens is bij hitte nog geen keuring in de ochtend mogelijk omdat goede afspraken met buitenlandse slachterijen ontbreken. Keuring in de avonduren is wel mogelijk. Het transport naar de buitenlandse slachterij vindt dan in de nacht plaats.

Op 6 juli hanteerde de NVWA het tropenrooster. Bij de keuring van varkens voor de export beginnen de werkzaamheden hierbij vanaf vier uur in de ochtend en duren ze tot maximaal tien uur ’s avonds. Voor de export van biggen is keuring in de vroege ochtend of in de avond haalbaar, voor de export van vleesvarkens is keuring in de vroege ochtend nog niet toegestaan. Er zijn namelijk nog geen goede afspraken met de buitenlandse slachterijen over de wachttijden op de slachterij.

Keuring in de avond van vleesvarkens voor de export kan wel. Het transport van de vleesvarkens vindt dan ’s nachts plaats. De varkens zijn in de ochtend op de slachterij. “De komende tijd wordt beoordeeld of dit in de praktijk ook goed uitpakt”, meldt staatssecretaris Martijn van Dam op 5 juli aan de Tweede Kamer.

Bij alle transporten, ook binnen Nederland, gelden de regels uit het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen. Dit plan treedt in werking bij één dag met temperaturen boven de 30 graden of een aantal dagen waarbij temperaturen boven de 27 graden worden verwacht. Hierin staat onder andere dat er helemaal geen transport mag plaatsvinden als de buitentemperatuur boven de 35 graden uitkomt. Bij de keuring voor export wordt daarbij gekeken of de KNMI een code rood in een gebied heeft afgekondigd.  In dat gebied wordt niet voor export gekeurd.

Binnen Nederland geldt dat transporten zoveel mogelijk vroeg in de ochtend plaatsvinden. Als er toch een transport is tussen 12 uur ’s middags en zeven uur ’s avonds moet de beladingsgraad omlaag. Ventilatoren op de veewagens moeten altijd werken, chauffeurs moeten dat voor aanvang van het transport checken. Ook moeten ze bijvoorbeeld controleren of er op de route geen files staan en zo nodig de route aanpassen.

Daarnaast nemen ook slachterijen maatregelen. Ten eerste door goede afspraken te maken, zodat wachttijden zo kort mogelijk zijn. Daarnaast door bijvoorbeeld de inzet van extra ventilatoren en het nat houden van de weg onder de vrachtwagens die staan te wachten om te lossen.

De Nederlandse maatregelen bij extreme temperaturen zijn volgens Van Dam in de EU niet onopgemerkt gebleven. De lidstaten werken nu aan aanbevelingen in Europees verband op basis van de Nederlandse maatregelen.

Zie ook Nationaal+plan+voor+veetransport+bij+extreme+temperaturen+2017 .

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer