28+boeren+met+stip+op+vijf+WD%2Dsterren
Nieuws
©

28 boeren met stip op vijf WD-sterren

Varkenshouders die hun dieren en zo natuurlijk mogelijk varkensleven geven, krijgen van Wakker Dier vijf-sterren. Met veel bombarie introduceerde de actiegroep een lijst met ‘vijfsterren-varkensboeren’. Daarop prijken 28 namen van varkensbedrijven die aan strenge eisen voldoen.
Om vijf sterren te krijgen, dienen de dieren minimaal op een biologische manier gehouden te worden. Ook moet elke diercategorie altijd naar buiten kunnen op een natuurlijke ondergrond. Biggen mogen gespeend worden na een zoogperiode van minimaal 6 weken.

Boterzacht
Vrijwel alle voorwaarden om vijf sterren te verkrijgen zijn boterzacht en rekbaar omdat er bij veel van 27 vragen sprake is van 'bij voorkeur'. De vleesvarkens dienen bij slacht bij voorkeur minimaal zeven maanden oud te zijn. Het gebruik van langzamer groeiende rassen geniet de voorkeur, maar is niet verplicht.
Ook stelt WD eisen die indruisen tegen de natuur. Enkele opvallende voorwaarden zijn is dat tomen bij voorkeur gemiddeld niet groter zijn dan 10 biggen. Ook zou een zeug maximaal één worp per jaar mogen voortbrengen.

Verdoofd castreren of immunocastratie
WD spreekt de voorkeur uit voor niet castreren van de beerbiggen. Toch wordt castratie geaccepteerd wanneer de kans op berengeur of ongewenst gedrag (‘rijden’ en vechten) zeer groot is. Bij varkens die buiten worden gehouden is dit vaak het geval omdat om het langzamer groeiende rassen gaat.
Een voorwaarde is dat de castratie onder verdoving plaatsvindt. De verdoving (plaatselijk met een injectie, of met een gasmengsel van CO2 en O2) is een inbreuk op het dierenwelzijn, maar dat acceptabel bij gebrek aan 'diervriendelijkere verdovingsmethoden'. Als alternatief stimuleert WD varkenshouders gebruik te maken van immunocastratie (Improvac).

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer