Gezondheid+en+veehouderij+samengevat
Nieuws
©

Gezondheid en veehouderij samengevat

Aanvullende studies van het grootschalige onderzoek Veehouderij en de gezondheid van omwonenden (VGO) bevestigen eerdere uitkomsten in 2016. Daarom is een leaflet samengesteld met de belangrijkste resultaten. Deze zijn op andere en vaak uitgebreidere analyses gebaseerd, waardoor de onderzoekers meer zeker zijn van de verbanden. Het grootschalige onderzoek is uitgevoerd door Wageningen University and Research, Universiteit Utrecht, NIVEL en het RIVM.

Belangrijke conclusies zijn dat mensen die in de buurt van veehouderijen wonen minder astma en allergieën hebben. Ook wonen nabij veehouderijen minder mensen met COPD, maar zij die er wonen hebben wel ernstigere klachten en gebruiken meer medicijnen.

Mensen met veel veehouderijen rond hun woonhuis (meer dan 15 bedrijven binnen straal van 1 kilometer) kunnen een iets verminderde longfunctie hebben. Dit is ook het geval wanneer de ammoniakconcentratie in de lucht hoog is: dit is onafhankelijk van de afstand tot de veehouderij.
Tenslotte komen infecties met het Hepatitis E-virus en de resistente bacteriën ESBL en Clostridium dificille  niet vaker voor bij mensen die in de buurt van een veehouderij wonen.

LTO geeft aan dat veehouders willen investeren in stalsystemen die streven naar een gezonde leefomgeving. Wel constateert de belangenbehartiger dat er nog veel noodzakelijke kennis ontbreekt. "Kennishiaten moeten zo snel mogelijk worden gedicht. We doen hiervoor ook een beroep op de overheid", reageert Jeannette van de Ven, LTO portefeuillehouder Gezonde dieren. “Zolang die kennis ontbreekt, lopen ondernemers de kans dat ze investeren in verkeerde technieken of methoden die uiteindelijk weinig effect hebben. Dat moet voorkomen worden."

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
Meer weer