Onderzoek+in+dagelijkse+praktijk
Nieuws
©

Onderzoek in dagelijkse praktijk

Gebruik van LED-licht in de stal en het optimaliseren van de opleiding van opfokzeugen kunnen mogelijk tot betere resultaten leiden. Het zijn twee voorbeelden van onderzoeken die lopen op VIC Sterksel. Om de resultaten te onderbouwen in de dagelijkse praktijk is er volgens manager Theo Duteweerd behoefte aan een aantal praktijkbedrijven.

Onderzoek op het boerenerf is en blijft volgens Duteweerd van groot belang. En daarmee doelt hij niet alleen op VIC Sterksel, maar ook op praktijkbedrijven, zei hij tijdens de bijeenkomst ‘Varkensonderzoek op uw eigen erf, dat helpt de sector vooruit!’ tijdens LIV Venray.

Op de bijeenkomst gaf Marion Kluivers, senior-onderzoeker van Wageningen Livestock Research een inkijkje in drie onderzoeken waar VIC Sterksel nu mee bezig is. Een van die onderzoeken gaat over het opleiden van opfokzeugen: Krijg je betere moeders als je opfokzeugen gericht opleid, bijvoorbeeld door meer contact maken met oudere zeugen en de mens in de opfok.

Een tweede project  gaat over het effect van LED-licht op welzijn, productiviteit en gedrag van varkens. Bij de mens is al gebleken dat LED-licht positieve effecten heeft, de vraag is of dat dan ook voor varkens geldt. LED-licht lijkt sterk op gewoon daglicht en met LED kan de overgang van donker naar licht in de ochtend en naar donker in de avond heel mooi geleidelijk gaan.

Voor beide projecten zoekt Kluivers nu drie tot vijf praktijkbedrijven die mee willen draaien in het onderzoek. Intentie is dat die bedrijven bij het verzamelen van de gegevens dan wel gebruik kunnen maken van de inzet van studenten.

Het derde onderzoek waar Kluivers over vertelde is de veerkracht van varkens. Het is een vervolg op eerder onderzoek van Ingrid van Dixhoorn van Wageningen Livestock Research. Dit onderzoek met SPF-dieren heeft al aangetoond dat biggen die opgroeien in een verrijkt kraamhok beter bestand zijn tegen infecties. Als ze in aanraking komen met PRRS en App hebben ze daar korter last van en ze worden er niet allemaal meer ziek van.

Sterksel onderzoekt de effecten van hokverrijking nu ook onder praktijkomstandigheden. Kluivers: “Als dat ook positief uitpakt, gaan we kijken hoe dit onderzoek op praktijkbedrijven uitgevoerd kan worden.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer