Mestlucht+filteren
Nieuws
©

Mestlucht filteren

Bij het laden van de mesttank komen er tientallen kuubs lucht uit de tank. Vaak gebeurt het mestladen dichtbij de luchtinlaat naar de stal en bestaat het risico dat er PRRS-of PED-virussen de stal binnenkomen.  Met het VZP-filter is deze besmettingsroute uit te sluiten.

Het filteren van de lucht uit de mesttank is een idee van varkenshouder Marc Megens, die het al jaren toepast op zijn bedrijf. Van Zeeland Projects en Watertechniek heeft het idee nu uitgewerkt naar een verrijdbare filterkast voor mestwagens. Op de LIV was de kast van stevig pvc met twee filters voor het eerst te  zien. Een slang wordt aangesloten de uitblaasopening van de mesttank. De lucht uit de mesttank gaat dan door kast heen met daarin twee filters. Het eerste filter haalt het grove stof uit de lucht. Het tweede fijne filter houdt de kleine stofdeeltjes tegen waaraan de virussen of bacteriën zich vasthechten.

Het grove stof filter zal afhankelijk van het gebruik enkele jaren mee gaan. Het fijne filter naar verwachting al snel een jaar of vijf. De verrijdbare kast heeft anti-lekbanden en kost 1100 euro ex BTW.

 

 

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer