Speendiarree+kost+3%2C50+euro+per+big
Nieuws
©

Speendiarree kost 3,50 euro per big

Verbeteren van de darmgezondheid van gespeende biggen blijft een aandachtspunt. “Loopt het mis en krijg je diarree dan kost dat minimaal 3,50 euro per big”, zegt Luc Levrouw van DSM. “Met Gezond Groeien 2.0 kun je dat aanpakken.”

In 2006 lanceerde DSM benzoëzuur als middel voor een betere darmgezondheid en minder diarree na het spenen. Volgens Levrouw nog steeds een prima hulpmiddel, dat heeft geholpen om problemen door het weglaten van groeibevorderaars in het voer te voorkomen.

De darmgezondheid van biggen kan echter zeker nog beter. Het lukt niet altijd om de darmgezondheid na spenen goed te houden. Daardoor zijn antibiotica nodig en een aantal bedrijven gebruikt een hoge dosis zink om het onder controle te houden. Levrouw: “Dat werkt, maar is niet zonder problemen. De voeropname blijft geregeld achter en na de twee weken met extra zink keren de problemen terug.”

Aanpak van darmproblemen kan volgens Levrouw ook zonder antibiotica en een hoge doses zink. “Wel moet je dan kijken naar meerdere factoren op het bedrijf en in het voer. Zonder een goede drinkwaterkwaliteit red je het bijvoorbeeld niet en beginnen met bijvoeren in het kraamhok moet ook. Het vergt dus een omschakeling van de varkenshouder.”

Volgende stap in Gezond Groeien 2.0 is de aanpak van het speenvoer. De darmgezondheid is beter als het voer voldoende vezels bevat, hoogwaardig eiwit en toevoegingen als benzoëzuur en anti-oxidanten. Levrouw: “In praktijkproeven door de Universiteit Gent en ILVO zijn de resultaten vergeleken van biggen die na spenen een hoge dosis zink kregen, met biggen die gevoerd werden volgens Gezond Groeien 2.0. Daaruit blijkt dat je ook zonder een hoge dosis zink prima resultaten kunt behalen, terwijl het antibioticagebruik met 40 tot wel 90 procent daalt.”

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer