Besparen+met+dubbele+voerinstallatie
Achtergrond
©

Besparen met dubbele voerinstallatie

Zowel droog- als brijvoer krijgen de vleesvarkens op het bedrijf van Kees en Marja Bastiaansen in Woensdrecht. De brijvoerinstallatie bespaart op voerkosten. Het droogvoer zorgt voor de verschillen in de rantsoenen voor beren en gelten van start tot afleveren.

Zowel droog- als brijvoer krijgen de vleesvarkens op het bedrijf van Kees en Marja Bastiaansen in Woensdrecht. De brijvoerinstallatie bespaart op voerkosten. Het droogvoer zorgt voor de verschillen in de rantsoenen voor beren en gelten van start tot afleveren.

Op het vorige bedrijf had Bastiaansen ervaring met droogvoer in combinatie met bijproducten op de nippel. Dat leverde een besparing op de voerkosten op. Nadeel was echter het geregeld verstoppen van de drinknippels. Mede daarom stapte de varkenshouder bij de bedrijfsverplaatsing van Ossendrecht naar Woensdrecht over naar de combinatie van droogvoer met een brijvoerinstallatie. Geheel overstappen naar brijvoer, kon niet meer. De stal voor 3.000 vleesvarkens was al getekend en er zouden dan veel plaatsen ingeleverd moeten worden.

De brijvoerinstallatie is vrij eenvoudig. Het is een sensorgestuurde installatie, die acht keer per dag naar behoefte een nieuw brijvoermengsel maakt. Alle varkens van jong tot oud en zowel de beren als de gelten krijgen daarbij hetzelfde brijvoer. Het brijmengsel bestaat uit aardappelstoomschillen, Bivamix, Optipro (tarwegistconcentraat) en kaaswei. Het brijvoer bevat 13 procent droge stof en vervangt zo’n 45 procent van het voer.

Met het droogvoer maakt Bastiaansen een start, groei en eindvoer. Het startvoer is voor de beren en gelten hetzelfde. Het groeivoer ook, de beren krijgen dat tot aan afleveren. De gelten gaan de laatste weken over op een eindvoer.

Gemiddeld groeien de vleesvarkens 830 gram per dag. De EW-conversie is daarbij 2,85. De Denen x DB77 scoren op de Duitse slachterij gemiddeld 99 punten.

Bekijk hier de beeldreportage.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer