Big+test+eerst+of+voer+veilig+is
Achtergrond
©

Big test eerst of voer veilig is

Voedingsonderzoek naar bigoverleving en het zo soepel mogelijk doorstaan van de speenfase zijn topics voor Theo van Kempen van Trouw Nutrition R&D. De voedingswetenschapper met boerenroots in Venray, is sinds 2016 manager van het Swine Research Centre (SRC) in Boxmeer. “We weten dat etende biggen minder problemen ondervinden van bijvoorbeeld een E. Coli-infectie, dan biggen die nog geen hap vast voer hebben opgenomen. De helft van de biggen heeft dat voor spenen nog niet gedaan”, zegt Van Kempen. “Er zijn extremen die zelfs tot drie dagen na spenen weigeren om het voer aan te raken. Er is dus nog veel te onderzoeken, te leren en te verbeteren.”

Zo testen biggen van nature eerst of voer veilig is. Ze nemen een klein hapje en als ze na paar uur geen buikpijn ervan hebben gekregen, gaan ze pas terug om meer te vreten. “Dat ‘vertrouwen in het vaste voer’ zouden ze al in het kraamhok moeten leren van hun moeder”, stelt hij. “Daarbij gaan we via voedingsinnovaties achterblijvers in een toom compensatoire groei induceren om uniformere koppels te creëren en daarnaast ook de biggensterfte terug te dringen.”

Van Kempen stipt ook een andere fenomeen aan: het overmatig drinken bij pas gespeende biggen. “De fase na spenen is stressrijk en ingrijpend voor de biggen. Vaak voelen ze zich niet echt goed en gaan de dieren niet begrepen gedrag vertonen, zoals het overmatig opnemen van water. De gevolgen hiervan weten we nog niet. Daarbovenop zien we groei die niet past bij de voeropname, waarschijnlijk omdat water wordt vastgehouden in de spieren. Deze watergroei is geen werkelijke aanzet van lichaamsgewicht”, stelt Van Kempen. “En we weten niet of het schadelijk is.”

“Door bij speenbiggen allerlei nutriënten in het drinkwater te stoppen, verwacht je dan dat het helpt bij een soepele opstart. Het tegendeel is waar: biggen raken verslaafd aan nippelvoedering en zien het vaste voer niet meer staan. Het zorgt voor een uitgestelde speendip.”

Wateropname zeug
Onderzoek naar de wateropname bij drachtige zeugen vindt ook plaats bij het SRC. Volgens Van Kempen zijn er zeugen die per dag slechts 2-3 liter water opnemen. Maar er zijn er ook die een factor vier keer meer drinken. “Dieren met een hoge wateropname per dag blijken gemiddeld grotere tomen voort te brengen. Ondanks de toegenomen toomgrootte hebben ze toch betere biggen bij de geboorte.”

Volgens Van Kempen is er nog veel te leren over het goed voeden van varkens en zijn voerinnovaties nodig. “Wij blijven in ieder geval met doorbraken komen.”

Kijk voor meer informatie op deze site.

Meer leren over bigvitaliteit? Bezoek dan de Kennissessie Kengetallen: bigvitaliteit.

Bekijk hier de Uitnodiging Kennissessie Technische Kengetallen

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer