Voerkosten+big+kunnen+lager
Nieuws
©

Voerkosten big kunnen lager

De voerkosten van gespeende biggen kunnen met ruim een halve euro per big omlaag. Dat kan door over te schakelen naar een derde fase voer, zodra de biggen 18 kilo wegen. Dat blijkt uit proeven op Researchfarm Laverdonk van Agrifirm.

De voerkosten van gespeende biggen kunnen met ruim een halve euro per big omlaag. Dat kan door over te schakelen naar een derde fase voer, zodra de biggen 18 kilo wegen. Dat blijkt uit proeven op Researchfarm Laverdonk van Agrifirm.

Wil je overschakelen naar een derde fase voer tijdens de biggenopfok, dan is het wel van belang dat de biggen gezond zijn en een goede voeropname hebben en de zeugenhouder heeft een extra silo nodig. Voor een goede gezondheid en voeropname is het volgens nutritionist Jos Michels van Agrifirm belangrijk om te starten met een geschikt speenvoer, zoals bijvoorbeeld Air Line Speen. Dat speenvoer moet zorgen voor een goede voeropname en darmgezondheid van de pas gespeende biggen “Zodra de biggen van het speenvoer gemiddeld 350 gram per dag opnemen kunnen ze over naar een tweede fase biggenvoer. De biggen hebben dan in totaal zo’n 1,5 tot 2 kilo speenvoer opgenomen.”

Bij het tweede fase biggenvoer is een goede verteerbaarheid van het voer nog van groot belang om de gezondheid van de biggen te ondersteunen. De biggen krijgen dit voer tot ze gemiddeld een kilo of 18 wegen. Ze hebben dan 13 tot 14 kilo van dit tweede fase voer gehad.

“Bij een goede gezondheid en voeropname is overschakelen naar een speciaal biggenvoer in de derde fase, zoals bijvoorbeeld de Air Line Big 2, goed mogelijk”, zegt Michels. “Het onderzoek op Laverdonk heeft laten zien dat de groei van de biggen dan zeker op peil blijft. De voerkosten kunnen hierdoor dalen met 0,55 euro per big.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer