Wil+ik+nog+wel+%27n+fiscale+stal%3F
Blog
©

Wil ik nog wel 'n fiscale stal?

Sinds de start in 2007 blijkt de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) een instrument voor ondernemers om te investeren in een duurzamere stal. Met het MDV-certificaat kunnen zij gebruikmaken van fiscale voordelen. In de varkenshouderij wordt dit al op vele investeringen toegepast. Maar is dit voordeel nog wel zo groot? Wil ik mijn nieuw te bouwen stal nog wel laten voldoen aan die maatlat?

Dat zijn vragen die steeds vaker worden gesteld. Enerzijds omdat de voordelen van het voldoen aan de Maatlat Duurzame Veehouderij ‘minder’ zijn dan voorheen. De MIA en VAMIL op een vleesvarkensstal zijn in 2017 niet gewijzigd maar ten opzichte van een paar jaar geleden wel degelijk verlaagd. Hieronder een verkort overzicht van Milieulijst letter A:

2007     100%    VAMIL*     30%    Milieu investeringsaftrek
2010     100%    VAMIL*     30%    Milieu investeringsaftrek
2011         75%   VAMIL*     27%     Milieu investeringsaftrek
2017        75%    VAMIL*     27%     Milieu investeringsaftrek
* Willekeurige afschrijvingspercentage

Anderzijds zijn de gevolgen om je stal te laten voldoen aan de MDV ‘groter’. Om aan de maatlat te voldoen voor een vleesvarkensstal en gespeende biggenstal zijn de basiseisen gewijzigd naar:


 • minimaal 1,0 m2 per vleesvarken

 • minimaal 0,4 m2 per gespeende big

 • minimaal 2% van vloeroppervlak voor daglicht


De oppervlakte-eis is geen keuzemaatregel meer, maar een verplichte randvoorwaarde. Op basis van het aantal dieren in de vergunning en het beschikbare leefoppervlak voor de dieren in een hok wordt de beschikbare ruimte per dier berekend. Een nieuwe vleesvarkensstal moet dus voldoen aan de 1,0 m2 leefoppervlak en aan 2% daglicht. Als een bedrijf niet de intentie heeft om de varkens via een Beter Leven-concept te verkopen, wordt waarschijnlijk sneller de keuze gemaakt om niét meer te investeren in een MDV-stal.

Of dit nu een goede ontwikkeling is weet ik niet. Dus op de vraag: ‘Wil ik nog wel een fiscale stal?’, zal mogelijk vaker geantwoord worden, NEE. Daardoor zullen de fiscale mogelijkheden van deze varkensbedrijven beperkter worden.

Erik van der Hijden
Eigenaar Farm Advies

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer