Werking+zon+en+zee+nabootsen
Achtergrond
©

Werking zon en zee nabootsen

Voor de varkens en vleeskuikens op zijn bedrijf zoekt Corné Dirven naar de meest optimale omgeving, zodat ze hun productiepotentieel ook waar kunnen maken. Sinds kort onderzoekt hij daarbij het effect van lampen die de werking van de zon en zee nabootsen; ze geven natuurlijk daglicht en  zorgen voor schone lucht.

Normale lampen geven wel licht, maar produceren lang niet alle zichtbare frequenties van het zonlicht. Bij het maken van foto’s in een stal is dat vaak te zien. Het oogt wat gelig en het licht aanvullen met flitslicht is dan ook nodig.

Op zijn bedrijf in Someren is Dirven al langere tijd bezig met maatregelen die stress bij de dieren verminderen. Zeker toen hij nog gelten opfokte was het nodig om voor zo min mogelijk stress te zorgen. Door het beperken van voer en de langere staarten heb je eerder problemen met staartbijten bijvoorbeeld.”

Stress bij het vreten vermindert Dirven door ze drie maal daags aan de lange trog te voeren. Ze hoeven dus niet op elkaar te wachten. Verder zorgt hij voor een goed klimaat. Daartoe zijn de varkensstallen uitgerust met grondwaterwarmtewisselaars. Daardoor is het klimaat in de stallen heel constant.

Om het klimaat in de stal verder te verbeteren test Dirven nu daglichtlampen met ionisatie van FreshLight Agri. Hij is ermee gestart bij de vleeskuikens en heeft nu ook een afdeling bij de vleesvarkens er mee uitgerust.

De LED-lampen benaderen het zonlicht zo dicht mogelijk: ze maken alle zichtbare en ook onzichtbare kleuren die in zonlicht zitten. Dat zichtbare daglicht heeft volgens Dirven als resultaat dat de dieren (zowel vleesvarkens als vleeskuikens) rustiger zijn. “Vreemd als je bedenkt dat we vroeger het advies kregen om het licht in de stal uit te doen voor de rust.”

De onzichtbare straling (infrarood, UV-A en UV-B) heeft als positief effect dat de dieren veel lichaamseigen vitamine D3 aanmaken. Daardoor is de opname van fosfaat en calcium veel beter.

De ionisatie gebeurt via kleine koolstofvezels op de lampen. Ze zenden voortdurend elektronen uit. Die botsen met stof, ammoniak en andere schadelijke gassen en ook bacteriën, virussen en schimmels. Deze schadelijke componenten in de lucht worden door dit ‘bombardement’ met elektronen (de ionisatie) onschadelijk gemaakt en stof slaat neer. “De lucht is veel frisser”, zegt Dirven. “Het is hetzelfde effect wat je hebt aan zee of door een onweersbui. Dan komen er ook veel elektronen vrij en is de lucht veel schoner.”

De komende tijd moet blijken welke effecten de FreshLight Agri daglichtlampen en ionisatie hebben. Dirven gaat ervan uit dat hij hiermee de resultaten kan verbeteren en de hoge gezondheidsstatus van zijn varkens kan vasthouden. "Bij aankomst zijn ze vrij van PRRS, Mycoplasma en App en ik wil ze tot het einde toe vrij houden.”

Bekijk hier de fotoreportage.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer