Alle+dierziekten+melden
Nieuws
©

Alle dierziekten melden

Om sneller en adequater te handelen bij de uitbraak van een zoönose is het van belang om alle dierziekten centraal te melden. Dat is het advies dat BrabantAdvies heeft gestuurd aan gedeputeerde en provinciale Staten van Noord-Brabant en de Tweede Kamer.

Om sneller en adequater te handelen bij de uitbraak van een zoönose is het van belang om alle dierziekten centraal te melden. Dat is het advies dat BrabantAdvies heeft gestuurd aan gedeputeerde en provinciale Staten van Noord-Brabant en de Tweede Kamer.

Aanleiding voor het advies is de uitbraak van Q-koorts bij geiten in 2007 en de gevolgen daarvan voor de volksgezondheid. De nasleep van deze uitbraak is nog lang niet voorbij. Om risico’s voor de volksgezondheid in de toekomst verder te verkleinen, heeft BrabantAdvies, het belangrijkste adviesorgaan van provincie Noord Brabant, een rapport opgesteld.

Daarin adviseren ze om in principe een meldplicht in te stellen voor alle dierziekten, vanuit het voorzorgsprincipe. “Dat geldt dan niet alleen voor de aangifteplichtige dierziekten en zoönosen (ziekten die overdraagbaar zijn van dier op mens), maar voor alle dierziekten”, zegt beleidsadviseur Myrtille Verhagen. “Want je weet vooraf niet altijd zeker of een ziekte geen zoönose kan worden. Het betekent ook dat je verdachte verschijnselen bij zowel dier als mens als signaal moet melden.”

BrabantAdvies is zich er van bewust dat het melden van de ziekten een flinke impact kan hebben. Verhagen: “Er is dan ook nader onderzoek nodig naar de gevolgen van een meldplicht. Daar hoort dan bijvoorbeeld bij of en wanneer je dieren moet ruimen. We horen ook de verhalen over de gevolgen van het preventief ruimen van niet-besmette bedrijven bij de vogelpest. We adviseren om te kijken naar een fonds of verzekering voor het dekken van de bedrijfsrisico’s en de derving van inkomsten bij een mogelijke ruiming van dieren.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer