NL%2Dadvies+helpt+YangXiang+vooruit
Achtergrond
©

NL-advies helpt YangXiang vooruit

Het land met de meeste varkens ter wereld maakt een stormachtige ontwikkeling door. Talloze backyard boeren hebben de afgelopen jaren de brui gegeven aan het houden van enkele varkens. Het aantal varkens daalde in een paar jaar tijd met meer dan 20 procent (van ruim 50 miljoen zeugen naar circa 39 miljoen zeugen!). Daarnaast groeide de vraag naar varkensvlees omdat het aantal inwoners van China blijft toenemen en door de economische groei hebben Chinese consumenten meer geld te besteden en willen meer varkensvlees consumeren. De prijs van varkensvlees steeg daardoor historisch hoge waarden. Varkens.nl meldt in april 2016 dat Chinese varkensboeren omgerekend 2,50 euro per kilo levend gewicht beurden. Wageningen Universiteit & Research verwacht dat de zelfvoorzieningsgraad tot 2020 gedaald zal zijn naar 95 procent.

Die ontwikkeling heeft een aantal Chinese bedrijven een impuls gegeven om te investeren in het opvoeren van de varkensvleesproductie. Talloze projecten worden daartoe opgezet zoals die bij de toponderneming YangXiang met de hoofdvestiging in Guigang. Deze integratie richt zich op het fokken van zeugen en beren en de vermeerdering. Ook levert het vanuit twee commerciële k.i-stations sperma aan andere zeugenbedrijven en produceert het bedrijf op verschillende locaties varkensvoeders.

Dit jaar breidt YangXiang uit van 70.000 naar 150.000 zeugen. “Daarbij heeft het de ambities om binnen drie jaar te groeien naar 500.000 zeugen in de zuidelijke en noordelijke grensregio’s van China”, zegt Hans Lemmens. De Nederlander is zelfstandig adviseur bij de Chinese varkensintegratie. “Het is onvoorstelbaar hoe snel de ontwikkelingen daar gaan. Bovendien is hun huidige uitbreiding met 80.000 vermeerderingszeugen slechts één van de vele varkensprojecten in China.”
In het noorden van China keek hij rond bij een productielocatie met 10.000 zeugen. “Deze locatie zou eigenlijk een gesloten varkensbedrijf worden met 3.500 zeugen. Nu is de plaats opgesplitst in twee strikt gescheiden productie-units met 3.500 en 6.500 zeugen.”
Het Chinese zeugenbedrijf is wat betreft huisvesting en voeding op de Europese leest geschoeid. Zelfs het filteren van binnenkomende lucht en het wassen van stallucht voert de varkensintegratie bij alle nieuwbouwprojecten door.
De technische prestaties per gemiddeld aanwezige zeug is vergelijkbaar met die in Noord-West Europa.  DanAvl-zeugen spenen er rond de 13 biggen per worp. “De bezettingsgraad van de stallen is echter beduidend lager dan in Nederland, net als de productiviteit per medewerker. Het is nog zoeken naar de juiste balans tussen economie en de hoge standaard van zorg, bedrijfshygiëne en technische resultaten.”

Van de enorme bouwprojecten bij YangXiang is Lemmens, die toch aardig wat varkenscomplexen in de wereld heeft gezien, onder de indruk. Op een locatie in de bergen in het zuiden van China verrijst in een razend tempo een complex voor ruim 30.000 zeugen. Er worden vier flatgebouwen met zeven verdiepingen uit de grond gestampt. Elke etage herbergt een unit met 1.100 vermeerderingszeugen. “Drachtige zeugen komen er in kleine groepen, ook al is dat volgens de Chinese wetgeving niet verplicht. De onderneming investeert in diergezondheid en dierenwelzijn om betrouwbaar en veilig varkensvlees met extra kwaliteit te produceren. Ook de mest wordt verantwoord afgezet: Ze scheiden mest en zetten beide fracties apart af.”
Lemmens heeft zijn handen meer dan vol aan zijn werkzaamheden voor zijn Chinese opdrachtgever. “Ik kan wel extra handjes gebruiken. Als iemand een uitdaging ziet in het samen met mij optimaliseren van de bedrijfsvoering bij de varkensprojecten van YangXiang, dan hoor ik dat graag.”
Bekijk ook de beelden van YangXiang.

Klik hier voor contact met Lemmens.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer