Vitelia%2Dvoer+dringt+berengeur+terug
Nieuws
©

Vitelia-voer dringt berengeur terug

Praktijkonderzoek door Vitelia en varkenshouder Edwin Michiels laat zien dat berengeur flink is terug te dringen met speciaal aflevervoer. Het percentage berengeur kon daarmee omlaag naar 0,6 procent. Wel moet er nog aan de kosten van het voer worden gesleuteld.

Praktijkonderzoek door Vitelia en varkenshouder Edwin Michiels laat zien dat berengeur flink is terug te dringen met speciaal aflevervoer. Het percentage berengeur kon daarmee omlaag naar 0,6 procent. Wel moet er nog aan de kosten van het voer worden gesleuteld.

De praktijkproef (ondersteund vanuit Connecting Agri&Food, Sensus en de provincie Limburg) is een vervolg op de wetenschappelijke studie die eerder is uitgevoerd in Spanje. In het proefvoer is net als in Spanje 7 procent inuline toegevoegd. Inuline vermindert de hoeveelheid onverteerd tryptofaan in de dikke darm. En dat heeft weer een groot effect op de ontwikkeling van skatol, een belangrijke oorzaak van berengeur.

Het proefvoer is getest op twee locaties met verschillende eindberen (Tempo en Duroc). De beren kregen het aflevervoer gedurende minimaal drie weken voor leveren. In totaal waren 837 dieren betrokken bij de proef waarbij de ene helft het proefvoer kreeg en de andere helft niet. De dieren werden op de slachterij van Vion Food onderzocht op berengeur.

De effecten van het aflevervoer waren volgens Angela van der Sanden, van Connecting Agri&Food goed. Het aantal dieren met berengeur was met 1,1 procent al laag, maar nam nog verder af tot slechts 0,6 procent. Een verschil tussen Tempo en Duroc werd niet gevonden. De hoeveelheid skatol nam met 80 procent af tot 120 microgram per gram vet en ligt daarmee onder de detectiegrens van 250 microgram per gram vet.

Het aflevervoer had geen effect op groei, voederconversie en slachtresultaten. Wel constateerde varkenshouder Michiels dat de beren rustiger waren. Een scoringsonderzoek door een stagiair van Vitelia liet ook zien dat er minder beergedrag was door het aflevervoer.

“De resultaten van de proef moeten nog wel met enige voorzichtigheid worden bekeken gezien het beperkt aantal dieren in de proef”, zegt Van der Sanden. “Momenteel is het aflevervoer nog te duur. Er komt nog vervolgonderzoek om dit te optimaliseren. Daarbij kijken we ook naar de effecten op beergedrag en naar de technische  en slachtresultaten.”

Voerfabrikant Dumoulin uit België liet onlangs ook positieve resultaten zien van een specifiek aflevervoer voor beren. Beren die in de laatste drie weken voor afleveren daarmee werden gevoerd, leverden vlees op met skatolwaarden onder de detectiegrens en er werd helemaal geen berengeur meer gevonden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer