Vraagtekens+bij+stevige+Duitse+eisen
Nieuws
©

Vraagtekens bij stevige Duitse eisen

De landbouwministers uit de deelstaten Noord Rijn Westfalen en Nedersaksen hebben stevige eisen voor de varkensbedrijven van de toekomst op tafel gelegd. ISN, de Duitse vereniging van varkenshouders, zet vraagtekens bij deze eisen.

De landbouwministers uit de deelstaten Noord Rijn Westfalen en Nedersaksen hebben stevige eisen voor de varkensbedrijven van de toekomst op tafel gelegd. ISN, de Duitse vereniging van varkenshouders, zet vraagtekens bij deze eisen.

De deelstaatministers Johannes Remmel (NRW) en Christian Meyer hebben op 12 januari hun eisen neergelegd in de verklaring van Münster. Ze willen dat de varkensbedrijven van de toekomst er anders uitzien. De dieren hebben meer ruimte nodig, afleidingsmateriaal en uitloop. Couperen van staarten kan in hun ogen niet meer. De emissies van varkensbedrijven moeten worden beperkt. Het aandeel biologisch varkensvlees moet groeien. Ze geven aan dat er voor de conflicten die er kunnen ontstaan tussen milieu en dierenwelzijn oplossingen gezocht moeten worden. De extra investeringen moeten daarbij door het maken van afspraken met de afnemers terugverdiend kunnen worden. Tenslotte geven ze aan dat de ontwikkeling van een duurzame varkenshouderij samen met Denemarken en Nederland moet worden opgepakt.

De bekendmaking van deze eisen ging gepaard met protest van varkenshouders. Die vonden dat de deelstaatministers eerst in overleg hadden moeten gaan met de varkenshouders voordat ze de eisen bekend maakten. Daarnaast was het protest gericht op de problemen die er momenteel zijn omtrent de ligboxen voor zeugen. Daar zijn een aantal gerechtelijke uitspraken over geweest, waardoor de boxen mogelijk veel breder moeten worden.

De ISN vindt het ook jammer dat de deelstaatministers niet vooraf hebben overlegd en dat er nog geen overeenstemming is met de betrokken  bouw- en milieuministers. Want met name de eisen tot uitloop zullen conflicten opleveren en varkenshouders op kosten jagen. Als uitloop van varkens al haalbaar is en er in ieder geval ook voldoende lange overgangstermijnen komen. Wel tevreden is de ISN over het feit dat de ministers aangeven dat ze oplossingen willen zoeken in onderling overleg en dat er niet al vooraf een einddatum is vastgesteld voor bijvoorbeeld het couperen van de staarten. Die stond in Nedersaksen in eerste instantie namelijk wel op eind 2016.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer