Cameratoezicht+in+slachterij+normaal
Nieuws
©

Cameratoezicht in slachterij normaal

Vanaf 2018 zullen waarschijnlijk in alle circa duizend slachterijen in Frankrijk camera’s moeten worden opgehangen. Het cameratoezicht komt op alle plekken waar slachtdieren nog in leven zijn, zoals bij het afladen na het transport, in de wachtruimtes en de eerste fase van het slachten. De slachterij dient alle beelden een maand te bewaren. Alleen dierenartsen en inspecteurs worden geautoriseerd om de beelden te bekijken.

Het Franse parlement heeft daartoe besloten op 12 januari en ook om alvast te starten met een proef. De senaat in Frankrijk moet het voorstel nog goedkeuren om Franse slachters in de toekomst te controleren bij hun werkzaamheden. De aanleiding voor het transparanter maken van het werk in slachterijen is ingegeven door dierenactivisten. In 2016 onthulden die diverse misstanden in verschillende slachthuizen door in het geheim beelden te maken van onder meer dieren die zonder verdoving werden geslacht.

Woordvoerder van vleesverwerker Vion, Nancy Aschman, verbaast zich over de enorme verschillen in toezicht op dierenwelzijn in slachterijen. "In onze slachterijen leggen wij al jarenlang beelden met camera's vast en bewaren die minimaal enkele weken. Onze kwaliteitsmensen kunnen die beelden bekijken als zich bijzondere dingen voordoen. Bovendien mag de NVWA de beelden gebruiken als hun inspecteurs daarom vragen. Bovendien kijken in Boxtel elke dag zo'n dertig NVWA-er mee bij het slachten van varkens. In Nederland hebben wij het goed op orde en is cameratoezicht normaal."

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer