Duitse+staartenpremie+krijgt+staartje
Nieuws
©

Duitse staartenpremie krijgt staartje

Het Duitse project om een premie te geven voor vleesvarkens met intacte staarten heeft het eerste jaar achter de rug. In totaal hebben 91 varkensbedrijven deelgenomen en hebben 86 bedrijven de premie van 16,50 euro per afgeleverd vleesvarken ontvangen. Zij konden voldoen aan het criterium om minimaal 70 procent van hun dieren met onbeschadigde staarten te leveren bij de slachterij. Bij vijf bedrijven is dat niet gelukt zodat zij naast de problemen van beschadigde staarten ook nog naast de premie grepen. Naast hokverrijking zijn de kwaliteit en de intensiteit van toezicht houden en de verzorging van de dieren zijn belangrijke succesfactoren.

In totaal is voor 80.857 varkens de premie uitgekeerd. Het betreffen dieren van 54 gangbare varkensbedrijven (58.111 varkens), 9.196 dieren van 13 Neuland-bedrijven (dier- en milieuvriendelijk concept met maximale eisen aan de bedrijfsomvang) en 19 biologische bedrijven (13.550 varkens).

De ervaringen, evenals die van circa 30 andere projecten in Duitsland rond om het niet meer couperen van varkensstaarten, wijzen uit dat het grootste probleem van staartbijten meestal in de biggenopfok begint. In de afdelingen met biggen zullen preventieve maatregelen genomen moeten worden zoals het aanbrengen van verrijkingsmaterialen.

Daarom denkt de landbouwminister van Niedersachsen aan nieuwe welzijnspremies. Producenten van biggen zouden 5 euro per big tegemoet kunnen zien als het minimum percentage ongeschonden staarten aan de slachthaak gehaald wordt door de vleesvarkenshouder. Ook denkt hij na over een maximale premie van 150 euro per zeug als een varkenshouder als die aantoonbaar meer investeert in hokverrijking als de norm.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer