Geen+verbod+op+colistine
Nieuws
©

Geen verbod op colistine

Er komt geen verbod op de inzet van colistine in de varkenshouderij. EZ-staatssecretaris Martijn van Dam en minister Edith Schippers van Volkgezondheid hebben dat vorige week duidelijk gemaakt tijden een debat in de Tweede Kamer. Een verbod kan alleen vanuit Europa worden opgelegd.

Er komt geen verbod op de inzet van colistine in de varkenshouderij. EZ-staatssecretaris Martijn van Dam en minister Edith Schippers van Volksgezondheid hebben dat vorige week duidelijk gemaakt tijdens een debat in de Tweede Kamer. Een verbod kan alleen vanuit Europa worden opgelegd.

Volgens Van Dam wordt er in de veesectoren al hard gewerkt aan het verminderen van het colistine-gebruik en ligt het al op een erg laag niveau. Nederland ligt al ver onder de normen die de European Medicines Agency (EMA), het Europese bureau dat toezicht houdt op geneesmiddelen bij mens en dier, hanteert. De streefwaarde van de EMA is 5 milligram colistine per PCU (populatie gecorrigeerde eenheid) en het gewenste niveau is 1 milligram per PCU. In Nederland ligt het gebruik al onder dit gewenste niveau van 1 milligram per PCU.

Ondanks het lage gebruik blijft het volgens Van Dam nodig om de inzet van colistine verder te beperken en dat gebeurt ook. De voorschriften voor de inzet van colistine (het formularium dat de dierenartsen gebruiken) is onlangs verder aangescherpt. Colistine mag niet meer worden ingezet tegen Salmonella, alleen nog bij diarree door E. Coli. Colistine was al een tweede keuzemiddel. Maar er moet nu eerst worden gekeken of er geen ander tweede keuzemiddel is, voordat colistine wordt ingezet. Is toch colistine nodig, dan is evaluatie van deze behandeling verplicht. In het bedrijfsbehandelplan moeten extra maatregelen worden genomen om inzet in het vervolg te voorkomen.

Lees meer over de inzet van antibiotica.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer