GD+hamert+op+hygi%C3%ABne+vanwege+PED
Nieuws
©

GD hamert op hygiëne vanwege PED

?Er zijn nog maar enkele gevallen van PED officieel vastgesteld door GD. Maar nu winter is ingevallen krijgt het virus meer kans om te overleven. Om verspreiding van PED te voorkomen hamert GD op de hygiëne, met name bij transport en bezoek.

Er zijn nog maar enkele gevallen van PED officieel vastgesteld door GD. Maar nu winter is ingevallen krijgt het virus meer kans om te overleven. Om verspreiding van PED te voorkomen hamert GD op de hygiëne, met name bij transport en bezoek.

Via transport van dieren, maar ook voer en mest is het risico op verspreiding van PED het grootst. Chauffeurs moeten daarom buiten het bedrijf blijven. De varkenshouder zelf moet zorgen dat de af te leveren varkens buiten de stal komen en biggen of fokgelten naar binnen gaan. Transportmiddelen goed schoonmaken is een hele lastige klus. Het enige wat goed werkt is goed droogstoken.

Binnen het bedrijf moet de varkenshouder zelf zorgen voor een goede scheiding van de leeftijden en diergroepen. Het is gebleken dat het bij een uitbraak van PED toch mogelijk is om verspreiding binnen het bedrijf te voorkomen met strikte hygiënische maatregelen.

Vraagteken blijft op dit moment waarom PED alleen opduikt in het oosten van Nederland. PED is geen aangifteplichtige ziekte dus het kan zijn dat er wel gevallen zijn in het zuiden maar die niet worden gemeld.

In ieder geval blijft het voor alle varkenshouders goed opletten. Niet alleen om PED te voorkomen, maar ook andere dierziekten komen vaak met transport, dieren, materialen of mensen binnen. Een strikte hygiëne is dan ook altijd nodig. Zeker met een dreiging van een veel ernstiger ziekte als Afrikaanse varkenspest die het oosten van Polen al heeft bereikt.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer