Vleesvarkens+wegen+via+app
Nieuws
©

Vleesvarkens wegen via app

Het wegen van vleesvarkens kan vanaf volgend jaar met een app op de tablet of smartphone. De PiggyCheck van Meier-Brakenberg krijgt op EuroTier een gouden medaille voor deze innovatie.

Het wegen van vleesvarkens kan vanaf volgend jaar met een app op de tablet of smartphone. De PiggyCheck van Meier-Brakenberg krijgt op EuroTier een gouden medaille voor deze innovatie.

Voor het werken met de PiggyCheck is wel een tablet of smartphone nodig met een 3D camera (twee camera’s naast elkaar). Die 3D-camera maakt een dieptebeeld van het varken en het programma berekent op basis daarvan dan het gewicht van het varken. Om dat goed te kunnen doen is het nodig om het systeem te kalibreren. Dat wil zeggen varkens wegen en dat gewicht invoeren in het systeem waardoor het systeem weet bij welk beeld welk gewicht hoort.

Wolfgang Schrampfler vertelt dat Meier-Brakenberg het systeem in eerste instantie aan het kalibreren is via wegen op het eigen varkensbedrijf van de firma. Vanaf medio 2017 zal die kalibratie gebeuren op meerdere varkensbedrijven met meerdere typen genetica om zo het wegen met de camera nauwkeuriger te maken. Daartoe kunnen varkenshouders zich op de beurs inschrijven.Verder zullen de gegevens van het wegen met de camera ook worden vergeleken met de resultaten op de slachterij.

Vanaf eind 2017 zal het systeem dan praktijkrijp zijn. De gegevens van het wegen worden opgeslagen in ‘the cloud’. De varkenshouder betaalt voor het gebruik van het programma en het opslaan van de gegevens een abonnement van 50 euro per maand. Naast vleesvarkens zal het wegen met de camera in de toekomst ook beschikbaar komen voor bijvoorbeeld biggen en zeugen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer