Volledig+recyclen+met+%27gratis%27+energie+in+2030
Nieuws
©

Volledig recyclen met 'gratis' energie in 2030

Als je als ondernemer tien jaar vooruit wilt kijken, dan moet je eerst twintig jaar terugkijken. “Ontwikkelingen gaan twee keer sneller, dan in het verleden.” Dat inzicht deelde futuroloog en econoom Peter van der Wel in Veghel. Hij gaf daar op 1 november zijn visie tijdens het ‘Fit voor de toekomst-symposium’ van het 50-jarige AB Brabant.

Technologische ontwikkelingen zijn volgens Van der Wel voorspelbaar, maar wat we ermee gaan doen is wat lastiger. “We onderschatten vaak wat er op de lange termijn gebeurt. Over 10 jaar zijn volop robotauto’s op afroep beschikbaar die je ‘zonder chauffeur’ veilig van A naar B brengen. Mensen zijn een onveilige factor en worden overbodig. Zo zullen operatierobots het werk van chirurgen overnemen en zogenaamde ‘bots’ -zelflerende en terugpratende virtuele assistenten– beschikken in no time over alle kennis en deskundigheid die er wereldwijd voor handen is. De strijd met robots moeten we niet aangaan, want die gaan we verliezen. We zullen ermee moeten samenwerken, maar het gaat veel verandering brengen. Er ontstaan grote problemen op de arbeidsmarkt, omdat volledige werkgelegenheid verdwijnt. Maar veel complexe handarbeid zal ook blijven. Bovendien zal de nieuwe technologie ook nieuwe banen genereren.”

Van der Wel schetst een interessante ontwikkeling van de productie van duurzame energie. “De afgelopen 40 jaar is elke twee jaar de productie aan zonne-energie verdubbeld. Als dat in hetzelfde tempo doorgaat, wordt in 2027 meer geproduceerd dan we nu met zijn allen verbruiken. Rond 2030 komen we om in de duurzame, ‘gratis’ energie.”

Ook zal het volledig recyclen van afval tegen die tijd realiteit zijn. Er is voldoende goedkope energie om mineralen terug te winnen en her te gebruiken. Dat biedt perspectief voor het meer rendabel kunnen verwerken van mest. Kortom: De toekomst brengt ons veel kansen, als je ze maar benut. Geloof in het onmogelijke”, aldus Van der Wel.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  20° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer