Ventileren+op+ammoniak+in+het+verschiet
Nieuws
©

Ventileren op ammoniak in het verschiet

Ventileren op basis van temperatuur krijgt concurrentie. Naast alternatieven als CO2 en relatieve luchtvochtigheid komt de focus in Duitsland steeds meer te liggen op ammoniak. Het continue kunnen meten van de ammoniakconcentratie in stallucht maakt het mogelijkheid om op basis van ammoniakgehalte in de stal lucht te verversen. Dat zei STA-bedrijfsadviseur Wilfried Brede tijdens een conferentie op Eurotier 2016. “Wij zijn met de firma Dräger in onderhandeling om flink wat data te gaan verzamelen en op basis van ammoniakconcentraties te gaan onderzoeken hoe het ventileren van stallen beter kan gebeuren. Het is nog wel een onbekende en gevoelige techniek, maar er zit zeker perspectief in.”

De emissie van ammoniak uit stallen zal ook in Duitsland omlaag moeten, hoewel dat in verschillende deelstaten anders ingevuld zal gaan worden. In varkensarme regio’s zal het continu meten van ammoniak een alternatief kunnen zijn. In deelstaten als Westfalen zullen varkenshouders toch luchtwassers in moeten gaan zetten. Deze installaties zullen waarschijnlijk verplicht gesteld gaan worden om de uitstoot van ammoniak onder de 1,8 kilo per vleesvarkensplaats per jaar te kunnen krijgen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer