Uitstoot+koper+met+mest+gehalveerd
Nieuws
©

Uitstoot koper met mest gehalveerd

Op 92 procent van de bedrijven met vleesvarkens voert de varkenshouder diervoeders, waarvan het kopergehalte voldoet aan de wettelijke norm. Twee jaar geleden was dat nalevingspercentage 67 procent. Dit betekent volgens de NVWA dat de hoeveelheid koper in de mest fors is gedaald. De koperuitstoot is tussen 2014 en 2016 met circa 50 procent afgenomen.

De NVWA startte in 2015 met een voorlichtingscampagne gericht op 1.368 varkenshouders met meer dan 1.250 vleesvarkens. Ook is er intensiever geïnspecteerd. Daartoe hebben de NVWA-inspecteurs op bezochte bedrijven mestmonsters genomen van varkens van 4, 5 en 6 weken na de oplegdatum. In 2016 heeft de NVWA 16 herinspecties uitgevoerd op bedrijven waar de NVWA in 2014 een maatregel heeft opgelegd voor gebruik van diervoeder met een te hoog kopergehalte. In 2016 voldoen al deze bedrijven wel aan de norm.

De NVWA blijft het gebruik van koper in varkensvoer monitoren, zeker bij bedrijven waar in 2015 of 2016 een maatregel is opgelegd.
Lees het korte NVWA-bericht naleefbeeld 2016 koper in varkensvoer.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer