Beurspraat+over+intacte+staarten
Nieuws
©

Beurspraat over intacte staarten

Als er een ontwikkeling uitgelicht moet worden die de varkenshouders bezighoudt, is dat die van intacte staarten. Dat is de indruk van diverse standhouders tijdens de LIV in Hardenberg (25 tot en met 27 oktober). Bij varkenshandelaren werd driftig gediscussieerd met varkenshouders over de extra te behalen bonus bij het leveren van slachtvarkens met intacte staarten. Er is een interessante afzetmarkt en een premie van circa 20 cent per kilo vlees lonkt.

Maar aan het ‘geldgedreven’ stoppen met het couperen van varkensstaarten kleven grote risico’s voor het welzijn van de dieren en de varkenshouders. “Het extra klinkt financieel aantrekkelijk” stelt een expert in stalklimaat, “maar het gaat dramatische taferelen in veel van de huidige vleesvarkensstallen opleveren. En het geeft mij veel extra werk, want het op orde hebben van het klimaat is cruciaal naast veel andere factoren als voeding, ruimte en afleiding.”

Bij het Wroetconcept, Topigs 50*PIC-varkens op een dikke daag strooisel met een eigen prijzensystematiek, wordt volgens kartrekker Jan Broenink ook nagedacht over het intact laten van de varkensstaarten. “Het past bij onze filosofie: Met respect voor mens, dier en milieu tegen een eerlijke prijs varkensvlees produceren. Als er een houderijsysteem is waarbij de staart zou moeten kunnen, dan is dat bij wroetvarkens. Onze prioriteit ligt nu echter bij het opschalen van ons vleesconcept, maar het staartenverhaal heeft onze aandacht.”

De vraag naar fokgelten met intacte staarten druppelt ook al binnen bij fokkerijorganisaties, erkent Bennie Gielink van Fokkerij groep Oost. “Als er vleesvarkens met een intacte staart bij een slachterij geleverd gaan worden is het eigenlijk niet te verkopen dat hun moeders met gecoupeerde staarten worden gehouden. Dus ja, die ontwikkeling zal op termijn in gang gezet gaan worden.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer