Onderzoekscentrum+varkensvoeding+geopend
Nieuws
©

Onderzoekscentrum varkensvoeding geopend

Op een nieuwe locatie in Voorthuizen heeft Denkavit haar onderzoekscentrum voor zeugen en biggen gebouwd: Pig Farm DenkaFarm Innovation Centre. De stal voor 260 zeugen en bijbehorende plaatsen voor gespeende biggen is op 12 oktober officieel in gebruik genomen. De stal heeft diverse innovaties om voedingsonderzoek te kunnen uitvoeren bij zeugen in alle fases van een cyclus en bij biggen in het kraamhok alsook na spenen. Denkavit speelt hiermee in op de veranderingen in de varkenshouderij wat betreft genetica, gezondheid, antibioticareductie en nieuwe grondstoffen in een toekomstgericht houderijsysteem.

Het bedrijf gaat werken volgens een 3-wekensysteem. Bij de bouw van de stal is rekening gehouden met de afscheiding tussen de diergroepen. Niet nieuw maar wel opvallend is dat de zeugen in vrijloop kraamhok hun biggen ter wereld brengen. In de kraamafdelingen is alles zo aangenaam mogelijk gemaakt voor zowel de big als de zeug.

De voeropname wordt per zeug wordt geregistreerd door het Farotek-systeem. De kraamzeugen worden gevoerd volgens een voercurve. Het aantal voerbeurten per dier is instelbaar van 1 tot 12 keer per dag. De zeug bepaalt zelf of ze wil vreten. Een sensor registreert haar aanwezigheid en als de zeug niet vreet valt er ook geen voer.

Ook is er veel aandacht voor bigcomfort in de kraamafdeling. Het afgesloten biggennest bevat een sensor gestuurde warmtelamp. De sensor meet de temperatuur van het nest en stuurt op basis daarvan de lamp aan. De vloer van het biggennest is goed geïsoleerd waardoor vloerverwarming volgens Denkavit niet nodig is. Kraamhokken zijn ook voorzien van extra ruimte om biggenvoerkommen te plaatsen. Zo is beter voedingsonderzoek met zogende biggen uit te voeren. Volgens Denkavit is het noodzakelijk om biggen bij de zeug bij te voeren. Naast het bijvoeren van prestarters wil de voerproducent uitgebreider onderzoek doen. Daarom is een afdeling voorzien van het Nutrix+-systeem: een brijvoerinstallatie voor biggen in het kraamhok. De voerhoeveelheid is sensor-gestuurd. De andere kraamafdeling is voorzien van een cup-systeem om melksoorten te testen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer