Af+en+toe+ruzie+maken+voor+rendement
Nieuws
©

Af en toe ruzie maken voor rendement

“Als varkenshouder moet je elke dag blijven tellen”, stelde Theo Vernooij tijdens het symposium Ondernemen in de varkenshouderij in Veghel. “Af en toe moet je ruzie maken met je toeleveranciers of afnemers om rendement te maken."

“Als varkenshouder moet je elke dag blijven tellen”, stelde Theo Vernooij tijdens het symposium Ondernemen in de varkenshouderij in Veghel. “Af en toe moet je ruzie maken met je toeleveranciers of afnemers om rendement te maken. Ik ben het snel weer vergeten en mijn zakenpartners blijven terugkomen.”

In Beusichem houdt hij zo’n 6.000 vleesvarkens in het Beter Leven-concept. Dit jaar kocht hij er een bedrijf met 800 zeugen en 1.200 vleesvarkens bij om met een gesloten bedrijfsvoering een beter rendement te kunnen draaien. “Om grote aantallen Beter Leven-biggen aan te kopen, moest ik een hoge toeslag betalen. Bovendien had ik geluk met het vinden en kunnen aankopen van de nieuwe locatie: Ik kon het on going concern overnemen, de biggenprijzen zijn opgelopen en de rente op de 1.100 euro financiering per zeugenplaats is laag.”

Ook geeft Vernooij aan elke dag weer goed op de kosten te letten. De arbeidskosten per afgeleverd vleesvarken zitten op 75 cent en per afgeleverde big 2,65 euro. Ook het tijdig vastleggen van de inkoop van losse grondstoffen zoals soja en granen heeft hem geen windeieren opgeleverd: 4 euro voordeel per vleesvarken. De verandering van eindbeer heeft de voerconversie met 0,15 laten dalen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer