Minder+varkens+laden+bij+hitte
Nieuws
©

Minder varkens laden bij hitte

Vanwege de hitte laadt transportbedrijf Gloudemans vandaag (20 juni) vanaf een uur of 10 al minder varkens. Bij Westfort zijn alle varkens al vroeg geleverd.

Op maandag 18 juni hebben Vee&Logistiek Nederland en Saveetra geattendeerd op het protocol veetransport bij extreme temperaturen. Voor dinsdag en met name woensdag werden temperaturen verwacht boven de 30 graden Celsius. De NVWA is gevraagd om voor de export op woensdag 20 juni een tropenrooster in te stellen.

Veetransporteur Gloudemans die varkens levert aan Vion is vanwege de hitte op woensdag minder varkens op de vrachtauto's gaan laden. Daar is volgens Patrick Gloudemans vooraf overleg over geweest met de varkenshouders. Het lukt de transporteur niet om alle transporten in de ochtend af te werken. De slachterij van Vion waar de varkens heen gaan draait door tot het begin van de avond en heeft ook overdag aanvoer nodig. Door de beladingsgraad te verlagen zijn er echter geen problemen te verwachten. “Normaal gesproken zoeken de varkens even een plek na het opladen en blijven ze vervolgens rustig en gaan vaak gewoon liggen. Daarnaast hebben de wagens dwarsventilatie.”

Slachterij Westfort ziet ook geen problemen met de hitte. “Op de nieuwe slachterij in IJsselstein hebben we gekozen voor een extra ruime stal en veel loscapaciteit”, zegt directeur Jaap de Wit jr. “Daardoor kunnen we 75 procent van de varkens al ’s nachts ontvangen. Voor een uur of acht, negen zijn ze er allemaal.”

Op de locatie in Gorinchem is de stal niet zo ruim, maar ook daar verwacht De Wit geen problemen. “De transporteurs die aan ons leveren hebben allemaal dwarsventilatie, we geven hier al jaren een extra vergoeding voor. Bij dwarsventilatie heb je niet snel een probleem als de vrachtwagen even stilstaat, de varkens krijgen dan toch steeds verse lucht met zuurstof.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer