Wennen+aan+gezond+werken
Nieuws
©

Wennen aan gezond werken

Varkenshouders moeten nog wennen aan maatregelen ten aanzien van gezond werken en werkplezier. Dat bleek tijdens de Kennissessie Grip op je werkplezier.

Tijdens de Kennissessie in Bathmen ging Marlies Kamps van Stigas in op zaken als vakmanschap, groei en ontwikkeling en de succesfactoren van een goede werkgever. “Die is zich bewust van zijn eigen groeiproces, hoe hij met plezier aan het werk blijft en zijn kennis op peil houdt. En daarbij ook hoe hij daarvoor zorgt bij zijn medewerkers.”

Basis voor het werken met plezier is een gezonde leefstijl. Die wordt steeds belangrijker want de varkenshouder zelf en zijn medewerkers moeten langer doorwerken. De geheimen van fit blijven zijn onder andere gezond eten en drinken en bewegen (fysiek werk alleen is niet genoeg) en zorgen voor herstelmomenten: pauzes, goed slapen.

Het vereist meestal verandering bij de varkenshouders en zijn werknemers. “Dat gaat niet vanzelf, de eerste gedachte is vaak toch dat je het toch wel goed doet”, weet Kamps. “Maar als je er eenmaal mee bezig gaat, zeg je achteraf meestal dat het goed heeft uitgepakt.”

Ondernemerscoach Antoon Sanders ging tijdens de Kennissessie in op de organisatie van het werk. Om goed te kunnen scoren is het van belang dat een varkenshouder weet waar hij naartoe wil. Daar moet hij zijn processen op afstemmen. Vastleggen van de verschillende stappen in protocollen helpt daarbij. In een goed werkend managementsysteem sluit dit allemaal goed op elkaar aan.

Om zo’n goed werkend managementsysteem te krijgen is een goede onderlinge communicatie essentieel. De varkenshouder moet zijn wensen goed kunnen overbrengen. En de varkenshouder en zijn werknemers moeten van elkaar leren.

“Van elkaar leren kan veel opleveren bij een goede combinatie van verschillende types mensen”, stelde Sanders. “Zo zijn er bijvoorbeeld de types die zich vooral kenmerken als vlijtige harde werkers. Maar die kunnen soms te ver gaan in hun perfectionisme. Aan de andere kant staan bijvoorbeeld de mensen die daadkrachtig zijn, kijken naar de grote lijnen, hun eigen visie hebben en risico’s nemen. Die nemen soms te snelle beslissingen en te grote risico’s. Deze twee typen kunnen elkaar dan ook goed aanvullen.”

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer