Gezond+wroeten
Bedrijf in Beeld
©

Gezond wroeten

In een Wroetstal hebben varkens altijd afleidingsmateriaal voor hun wroetschijf. Ze zijn hierdoor rustig, groeien goed en zijn gezond.

In een Wroetstal lopen de varkens in een dikke laag strooisel. Afleidingsmateriaal is hierdoor altijd in ruime mate voorhanden. Het mestgedrag van de varkens is goed te sturen. Dat komt door de lengte/breedteverhouding van het hok met voer en water voorin en verhoogd rooster achterin het hok. Waarbij de directe luchtinlaat meehelpt aan het sturen van het mestgedrag.

De varkens vechten niet of nauwelijks in de strooiselstal, zelfs niet in de restafdeling. De gezondheid is goed wat onder andere blijkt uit het lage antibioticagebruik (onder de 1 DDD) en het kleine aantal slachtafwijkingen. De Topgs 50 x PIC 408 Piétrain varkens groeien daarbij minimaal 830 gram per dag.

 

Lees meer over het Wroetvarkenconcept.

Tekst: John Lamers
Beeld: Koos Groenewold

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer