Aandeel+duurzame+stallen+stijgt
Nieuws
©

Aandeel duurzame stallen stijgt

Het aandeel duurzame varkensstallen stijgt nog steeds. Eind 2015 voldeed 24,5 procent van alle varkensstallen aan de duurzaamheidscriteria. Een groei van 2,8 procent ten opzichte van eind 2014.

Het betekent dat alle nieuw gebouwde stallen aan de duurzaamheidscriteria voldoen. Daarnaast zullen een aantal bestaande stallen zijn aangepast om bijvoorbeeld aan het Beter Leven Keurmerk te voldoen

 Qua aantal varkensplaatsen die aan de duurzaamheidscriteria voldoen is er een lichte daling. Momenteel is 35 procent van het aantal varkensplaatsen duurzaam, dat was de vorige keer nog 36,9 procent. Dat komt omdat er bij de nieuwste inventarisatie scherper is gelet op het aantal dubbeltellingen. Daarnaast zijn een aantal geplande stallen nog niet uitgevoerd. De varkenssector loopt daarmee nog steeds ruim voor op de doelstelling van de overheid die voor 2015 op 14 procent stond en voor dit jaar op 14 procent.


Met ruim 2,4 miljoen varkensplaatsen is de Maatlat Duurzame Veehouderij de meest voorkomende duurzame huisvestingsvorm in de varkenssector. Beter Leven is fors gestegen van 565.000 plaatsen naar nu 1,07 miljoen plaatsen. Waarschijnlijk vooral vanwege een dubbeltelling met KDV. Die is gedaald van 1.193 naar 758.000 plaatsen. Milieukeur heeft nu 454.000 plaatsen. Verder zijn er nog 64.000 plaatsen die vallen onder de RLS regeling (Investeringsregeling Integraal duurzame stallen en houderijsystemen). Het aantal plaatsen in de biologische sector zou nu op 88.000 liggen. 


 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer