Duitse+beren%2Dpuzzel
Nieuws
©

Duitse beren-puzzel

Duitse retailers en slachterijen zijn gestart met de invulling van de wet die onverdoofd castreren verbiedt per 1 januari 2019. Lidl en Aldi gaan alleen vlees van beren leveren, andere slachterijen twijfelen nog.

Duitse retailers en slachterijen zijn gestart met de invulling van de wet die onverdoofd castreren verbiedt per 1 januari 2019. Lidl en Aldi Nord en Sud hebben aangekondigd alleen vlees van beren te gaan leveren. Lidl doet dat naar eigen zeggen per direct, Aldi stapt per 1 januari 2017 over.
Op het symposium “Verzicht auf betäubungsloze Ferkelkastration” dat 9 juni in Berlijn werd gehouden, namen enkele andere grote retailers (Rewe, Metro en Kaufland) aan dat voor hen meerdere opties nog open staan. Er zijn wel verschillen in zwaartepunten. Metro ziet met name voor berenvlees goede mogelijkheden. Rewe stopt per januari 2017 met vlees van onverdoofd gecastreerde varkens, en heeft al deels berenvlees. Rewe verwacht dat de optie van verdoofde castratie marginaal zal zijn. Het standpunt van Rewe over immunocastratie bleef onduidelijk. Kaufland gaf aan goede ervaringen met berenvlees te hebben. Volgens hen ligt immunocastratie richting consumenten lastig.
Vanuit boerenorganisaties kwamen vragen om uitstel of onderzoek naar nog andere mogelijkheden. Vooral in Beieren is er veel weerstand tegen beren mesten. Men is bang dat kleinere bedrijven de dupe worden. Maar ook verdoofde castratie hield de gemoederen bezig. Gaat het om wegnemen van pijn of om pijn bestrijding? Al met al stelt de Duitse overheid dat de sector voldoende alternatieven heeft om uit te kiezen, en er daarom van uitstel geen sprake kan zijn.
De keuze die de Duitse retailers en slachterijen gaan maken heeft daarbij ook invloed op de Nederlandse varkenshouders. Ze zullen straks waarschijnlijk meer biggen en vleesvarkens als beren in plaats van borgen gaan leveren naar de Duitse markt. Of als daar toch de keuze naar toe mocht gaan moeten verdoven met isofluran of misschien toch ook immunocastratie gebruiken. Duidelijk is in ieder geval dat het spel in Duitsland op de wagen is, en dat de komende twee jaren zeer bepalend zijn.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer