Natuur%26Milieu+wil+30+procent+minder+varkens
Nieuws
©

Natuur&Milieu wil 30 procent minder varkens

De organisatie pleit er voor om met de overblijvende 70 procent van de varken in te zetten op extra lekker, dier- en milieuvriendelijk kwaliteitsvlees.

Minder varkens en meer onderscheidend, duurzaam varkensvlees produceren is volgens Natuur & Milieu de oplossing voor de problemen in de varkenssector. Dat kan met een krimp van 30 procent, aldus de reactie van de organisatie op het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij.

Minder varkens is volgens Natuur & Milieu de enige manier om de problemen in de sector op te lossen. Dat zijn overproductie, een lage marktprijs voor varkensvlees, mestoverschotten, verzuring door ammoniak en overlast voor omwonenden door fijnstof en geur. Die overlast is deels het gevolg van de stoppersregeling. Varkenshouders die voor 1 januari stoppen met hun bedrijf hoeven niet aan de nieuwe dierwelzijn- en milieueisen te voldoen.

Volgens Natuur en Milieu zou deze groep bedrijven het beste per direct kunnen stoppen. De organisatie pleit er voor om met de overblijvende 70 procent van de varken in te zetten op extra lekker, dier- en milieuvriendelijk kwaliteitsvlees. Meer verdienen met minder varkens zou volgens de organisatie het uitgangspunt moeten zijn. Bij de export van het vlees zou het helpen om het Beter Leven Keurmerk Europees te introduceren.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer