Kleine+big+trekt+bij+door+extra+melk
Achtergrond
©

Kleine big trekt bij door extra melk

Zolang de biggen maar vitaal zijn, trekken ze met de melk goed bij.

Om biggen met lage geboortegewichten bij te trekken is melk bijvoeren in het kraamhok met cups een goede methode. Dick, Ans en Jeroen van Schaik hebben er nu twee jaar ervaring mee en zijn zeer tevreden over deze methode. Zolang de biggen maar vitaal zijn, trekken ze met de melk goed bij. Volgens Dick groeien de lichte biggen in het kraamhok wel een tot anderhalve kilo extra. De uniformiteit bij spenen is hierdoor veel beter. Na spenen en ook op het vleesvarkensbedrijf van de vaste afnemer blijft dit een voordeel.

De biggen krijgen vanaf de dag na de geboorte al melk er bij. De eerste dag staat in het teken van de biestopname. Als de biggen uit zichzelf niet snel genoeg biest opnemen, helpt Ans ze een handje. Ze melkt wat biest en geeft dit de biggen in de bek. De laatste tijd maakt ze daarbij soms gebruik van een zogeheten refractometer om de biestkwaliteit te controleren.

De biggen krijgen van dag twee tot tien melk als extra. Je ziet de biggen nauwelijks drinken, maar elke dag is wel de circa 80 liter melk op, zegt Dick. Vanaf dag 10 schakelt hij over op pap van prestarter en water. Ook ongeveer 80 liter per dag.
Daarnaast krijgen de biggen al vanaf dag vier een prestarter in een gewoon voerbakje. Vanaf dag tien mengt Dick dat met de speenkorrel die hij ook na spenen door blijft voeren. De laatste week krijgen de biggen alleen speenkorrel. De pap gaat er af. Wel krijgen de biggen drinkwater op de cups. En daar maken ze goed gebruik van.

Om te zorgen voor goede resultaten met een automatisch systeem met drinkcups is het volgens Dick wel noodzakelijk om te zorgen voor een goede hygiëne. Dat betekent dat de melk en pap iedere dag op moet. Iedere dag moet je dat weer vers aanmaken. Een keer per week is het nodig om het systeem goed te reinigen met een alkalisch middel, een keer per maand met zuur. Reinigen betekent voorspoelen, hoofdspoelen met een reinigingsmiddel en naspoelen.
Tenslotte is een goede aanleg van belang. Slangen mogen niet doorzakken, want in zo’n verzakt deel zal melk blijven staan en gaat reinigen niet goed. Daarom is het beter om de slangen in buizen te leggen.

Bekijk ook de beeldreportage bij bedrijf in beeld.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer