Poels+ervaart+brij+en+droogvoer
Achtergrond
©

Poels ervaart brij en droogvoer

Aankomend varkenshouder Willem Poels (19 jaar) uit Schaijk is MBO-leerling. Hij studeert Loonwerk, groen, grond en infra aan de Helicon in Boxtel. Daarnaast helpt hij zoveel hij kan op het bedrijf van zijn vader Jan met 4.100 vleesvarkens op brijvoer. Twee jaar geleden was het nog een locatie met 200 zeugen en 1.700 vleesvarkens. Jan: “Een dag per week ben ik in vaste dienst bij de brandweer in Schaijk. Omdat er wat moest gebeuren waren er twee opties: met personeel gaan werken en wat uitbreiden of specialiseren in het houden van vleesvarkens en het beschikbare bouwblok zo efficiënt mogelijk gaan benutten.”

Het werd dus specialiseren. Naast het renoveren van de zeugenstallen werd een nieuwe stal voor 1.800 vleesvarkens werd bijgebouwd. Ook werd er een restloze brijvoerinstallatie aangeschaft. “Het benutten van verschillende bijproducten en biggen zo snel mogelijk aan het vreten van brij zien te krijgen, dat is mooi”, zegt Willem. “Bovendien vind ik het controleren van grondstoffen, het samenstellen van smakelijke rantsoenen en de brijvoertechniek uitdagender dan het werken met droogvoer en een CDI. Bij brij moet je er bovenop zitten.”

Sinds februari 2016 houdt Willem 700 vleesvarkens op droogvoer in een ‘eigen’ stal in het naburige Zeeland. Met deze dieraantallen erbij kan Poels alle biggen die hun vaste vermeerderaar produceert afnemen. Bovendien kan de varkenshouder in spe ervaring opdoen met verschillende voer- en houderijsystemen. “Droogvoer geeft een aanzienlijke rustigere bedrijfsvoering. Als we drie keer per dag brij voeren vliegen de varkens overeind en verdringen elkaar aan de trog. Deze onrust zorgt voor meer uitval.”

Ondanks Willem zijn passie voor techniek en akkerbouw, verdiept hij zich ook graag in alle facetten van het houden van varkens. Hij is bereid te investeren in zichzelf. Zo heeft hij onlangs met enkele vrienden die thuis ook varkens hebben en vijftien fanatieke jonge varkenshouders een 8-daagse cursus gevolgd. “Deze cursus werd georganiseerd werd door Geurts Mengvoeders was super interessant. We staken veel op van de inleiders en de praktijkexcursies, maar leerden ook ontzettend veel van elkaar. En dat doen we nog steeds via een groepsapp.”

Bekijk ook de beeldreportage bij bedrijf in beeld.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer