Onmiskenbare+voordelen+van+fermenteren
Achtergrond
©

Onmiskenbare voordelen van fermenteren

Kroef heeft bijna drie jaar ervaring met drie verschillende fermentatieprocessen

Erik Kroef uit Bemmel is overtuigd van de voordelen van fermentatie. “Het rantsoen heeft een hoger droge stofgehalte waardoor de mestkosten lager uitvallen. Ook is het zure ferment een hygiënisch hoogwaardige stuurvloeistof voor de restloze brijvoerinstallatie. Het ferment verhoogt de temperatuur van de brij, waardoor pas opgelegde biggen beter opstarten en het zorgt voor een betere darmgezondheid.” Maar het succes van fermenteren heeft volgens hem niet alles te maken met de techniek en de toegevoegde melkzuurbacteriën.

Kroef heeft namelijk bijna drie jaar ervaring met drie verschillende fermentatieprocessen. Hij begon in 2013 met een kant-en-klaar fermenteerbaar voermengsel inclusief bacteriën. “Met name de voeropname van de gezonde dieren met gemiddeld 1,70 kilo voer viel tegen”, zegt Kroef. “Ondanks het gebruik van luxere producten leverde het niet het gewenste rendement van 5 euro per vleesvarken op. Dus ben ik overgestapt.”

Bij het tweede fermentatieproces moest hij de melkzuurvormende bacteriën in vloeibare vorm zelf toedienen aan het te fermenteren gekruimelde voermengsel. Daarnaast scherpte hij de hygiëne aan zoals het twee keer per week ontsmetten van de warm watertank met waterstofperoxide. Ook ging de brijvoermengsels sturen met het zure ferment in plaats van met water. Deze aanpassingen zorgden voor een iets beter resultaat, maar een constante groei van ruim 800 gram per dag en een voerconversie onder de 2,40 werden niet gehaald. Omdat de grondstofprijzen in verhouding ook nog eens te duur werden, zette Kroef in oktober 2015 de fermentatie-installatie zelfs stil.

Hij veranderde van voerleverancier en ging op advies van AgruniekRijnvallei zuivere brij voeren. Dit is een rantsoen met meer enkelvoudige grondstoffen en minder bijproducten. Gemalen tarwe en gerst en soja zijn stabiel in samenstelling, zijn smakelijk en ze maken het rantsoen volgens Kroef beter. Na deze verandering namen de beren en gelten meer voer op en steeg de groei flink.

Om de investeringen in de fermentatie-unit van zo’n 70 mille rendabel te maken en vanwege de onmiskenbare voordelen, heeft Kroef het fermenteren weer opgepakt. Bovendien rekent het ferment bij relatief lage graanprijzen beter dan het inzetten van veel bijproducten. “Sinds ik een mengsel maak van gemalen tarwe, gemalen gerst en soja en daar gevriesdroogde SchaumaLac-melkzuurbacteriën aan toevoeg, loopt het als een trein. Het rantsoen is zo smakelijk dat de Piétrains gemiddeld wel 2 kilo per dag opnemen.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer