Op de bank met...

Onlangs bezocht ik de Pig & Poultry Fair in Warwickshire, Engeland. De grootste tweejaarlijkse beurs voor de varkens- en pluimveehouderij in het Verenigd Koninkrijk. Het was er druk. De Engelsen houden van ‘normale’ werkdagen dus de beurs was open van 9 tot 5. Veel boeren. Het deed me met een beetje weemoed denken aan de Landbouwvakbeurs in Den Bosch. Veel techniek in de stands, prijzen voor de beste innovaties, lezingen over praktische onderwerpen.De dame van de beursorganisatie vroeg of het evenement vergelijkbaar was met Nederlandse vakbeurzen. Ik vertelde haar dat we dit soort vakbeurzen eigenlijk niet meer hebben. Onze sector wordt ‘te klein’ (hoewel we nog 2 keer zoveel varkenshouders hebben als het VK) en we gaan met z’n allen naar Eurotier voor vaktechniek. Ze was verbaasd, zo’n innovatief land als Nederland.

Tijdens een forum over dataverzameling werd Nederland opnieuw aangehaald door een grote outdoor-varkenshouder. Een voorbeeld voor kennisdeling en resultaatvergelijking. Hij mocht tijdens een bezoek aan Nederland zomaar drie bedrijven bezoeken. Inclusief 6 x douchen, dat wel. Ik vermoed dat hij niet weet dat wij een beetje voorzichtiger zijn geworden met het delen van resultaten.

Zij gebruiken ons als voorbeeld, maar ik vond wat ik van hen hoorde juist interessant. De twee sprekers, beide grote varkenshouders, zitten in een of meerdere besloten benchmarkgroepen. Op thema of type bedrijf. Letterlijk met collega’s ‘op de bank’ om ervaringen uit te wisselen en resultaten te vergelijken. Appels met appels vergelijken, zonder dat alle cijfers op straat komen.

Laat dat nu precies een idee zijn dat ik al langer in mijn hoofd heb. Kleine groepjes varkenshouders bij elkaar brengen, die een paar keer per jaar themagericht met elkaar ervaringen kunnen uitwisselen en resultaten vergelijken. Het plan is om te starten in het nieuwe ‘winterseizoen’. De ervaringen uit Engeland stemmen mij positief. Wij worden daar als voorbeeld gebruikt, maar als zoiets daar goed werkt, moet dat bij ons toch ook kunnen!

Dus met wie zit u volgend jaar op de bank? En met welk thema? Goed voorbeeld doet goed volgen. Die Engelsen zijn zo gek nog niet. Wie weet zien we elkaar dan ook ooit nog een keer terug in Den Bosch.Janneke Janssens, Eigenaar Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer