Plan+van+aanpak+biggensterfte
Nieuws
©

Plan van aanpak biggensterfte

Voor de zomer komt de Stuurgroep bigvitaliteit met een geactualiseerd plan van aanpak om de sterfte van biggen te verlagen. Daarbij zal de stuurgroep ook moeten kijken naar de toomgrootte.

In 2015 is de uitval van de biggen tot spenen gestegen van 12,9 naar 13,5 procent. Dat meldt staatssecretaris Martijn van Dam aan de Tweede Kamer. Hij baseert zich op de voortgangsrapportage van de Stuurgroep bigvitaliteit en de cijfers van Agrovision.
Van Dam heeft de Stuurgroep om een nadere verklaring van deze stijging gevraagd en hoe ze de eerder beloofde daling van de uitval alsnog gaan realiseren. De aanpak zal niet alleen bestaan uit technische oplossingen.

Van Dam vindt dat er grenzen moeten komen aan het steeds verder vergoten van het aantal biggen. De sector zal daartoe in overleg moeten gaan met de fokkerij-organisaties. Die opereren immers internationaal en leveren niet alleen voor de Nederlandse markt. De staatssecretaris vindt dat bij dit overleg de nadruk op kwaliteit moet liggen. Dat is nodig voor het behoud en uitbouwen van de belangrijke exportmarkten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  20° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer