MRSA+en+goed+nieuws%21
Blog
©

MRSA en goed nieuws!

Voor de varkenshouderij lijkt het bijna onmogelijk dat er een goed nieuwsbericht kan komen over MRSA. In de week dat de nieuwe stal van Kees van der Meijden geopend wordt, berichten de ziekenhuizen Bernhoven en Jeroen Bosch dat patiënten die besmet zijn met de veegerelateerde MRSA, niet meer in strikte isolatie genomen worden. En dat is echt heel goed nieuws. Want juist die isolatie en afstandelijke manier van omgaan met varkenshouders wordt door velen van ons als ondragelijk ervaren.Voor mij is het heel bijzonder dat juist deze twee zaken samen vallen. Ik heb Kees en Wilma bijna 9 jaar geleden leren kennen, omdat zij meer wilden weten over MRSA en wat zij konden doen om hun medewerkers daartegen te beschermen. Sinds 2007 hebben we daarom samengewerkt aan een gezonde manier van varkens houden, met zo minimale risico’s voor een MRSA-besmetting van de mens. Uiteindelijk heeft dat ertoe geleid dat Kees in 2010 de prijs “Varkens Gezonder Produceren” in ontvangst mocht nemen.

Om ook meer te kunnen doen voor andere varkenshouders zijn we met Judith Mulder van DLV een praktijknetwerk gestart waaraan naast Kees van der Meijden varkenshouders Piet Zebregts, Han van der Sande en Erik van de Heuvel deelnamen. Dit netwerk heeft zich ingespannen om het taboe MRSA te doorbreken. Eind 2011 hebben we daarom een symposium gehouden voor de humane gezondheidszorg om hen uit te leggen wat MRSA voor een varkenshouder betekent.

Vanaf die bijeenkomst is het netwerk uitgebreid met mensen uit de gezondheidszorg, waaronder Jamie Meekelenkamp. Zij werkt als hygiënespecialist in het Bernhoven en Jeroen Bosch ziekenhuis. Zij heeft zich met de mensen in deze ziekenhuizen ingezet om te onderzoeken of de extreme isolatie die door varkenshouders in het ziekenhuis negatief ervaren wordt, echt nodig is. En na 2 jaar onderzoek kunnen zij nu concluderen dat dit niet nodig is. Ik hoop dan ook dat het beleid wat nu in deze twee ziekenhuizen gevoerd wordt, snel door anderen over genomen gaat worden.

Daarom feliciteer ik vanaf hier Kees en Wilma met hun nieuwe stal en de doorstart van hun bedrijf en ik feliciteer met heel veel plezier iedereen die met varkens werkt met het resultaat van het onderzoek van het Bernhoven en Jeroen Bosch Ziekenhuis.
GEFELICITEERD ALLEMAAL!!!

Manon Houben
Hoofd varkensdierenartsen bij GDManon Houben

Hoofd varkensdierenartsen bij GD

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer