Livar+varkens+na+brand+in+de+wei
Nieuws
©

Livar varkens na brand in de wei

Bij de brand van vrijdagavond bij Abdij Lilbosch in het Limburgse Echt, kon het leven van de 150 Livar-varkens gelukkig worden gered. Ze lopen nu in de wei en hebben extra schuilhutten gekregen.

De brand van vrijdagavond is begonnen in een paar hooibalen en lijkt te zijn aangestoken. Woordvoerder Frank de Rond van Livar gaat er vooralsnog van uit dat het een uit de hand gelopen ‘kwajongensstreek’ is, waarbij het niet de bedoeling was om de stal in brand te steken.

Buren hebben de brand tijdig ontdekt. Ze hebben de varkens naar buiten gejaagd en gezorgd dat ze niet meer in de stal konden komen.
De Livar-varkens hebben al uitloop in de weide. Daar staan ook al schuilhutten. Om te zorgen dat alle 150 varkens naar binnen kunnen zijn er extra schuilhutten geplaatst. Net als extra watervoorziening en voerplaatsen.

De schade aan de kloosterboerderij, het uithangbord van Livar, is groot. Er is schade aan het dak, de constructie en de inrichting. De Rond gaat er evenwel vanuit dat het niet nodig is de hele stal te slopen, maar dat herbouw kan. “Die materiele schade is vervelend, maar het belangrijkste is dat er geen varkens en mensen gewond zijn geraakt of erger."

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer