Milieu%2C+vakbond+en+boeren+samen+tegen+TTIP
Nieuws
©

Milieu, vakbond en boeren samen tegen TTIP

Een unieke coalitie van acht boerenorganisaties waaronder NVV en LTO Varkenshouderij keert zich samen met Milieudefensie en vakbond FNV Agrarisch Groen tegen de vrijhandelsverdragen TTIP en CETA. Ze gaan op 26 april een gezamenlijk manifest aanbieden aan de Tweede Kamer.

Op die datum is er een algemeen overleg van de Handelsraad over het TTIP en CETA. TTIP is het vrijhandelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de EU, CETA is eenzelfde verdrag tussen Canada en de EU. De coalitie tussen de boerenorganisaties, vakbond en Milieudefensie maakt zich grote zorgen over vanwege de verschillen in wetgeving op gebied van vooral dierenwelzijn, milieu. In Europa moeten de boeren op deze onderdelen aan veel hogere eisen voldoen. “Er is dus geen sprake van een gelijk speelveld”, vinden NVV-voorzitter Ingrid Jansen en Eric Douma, voorzitter LTO varkenshouderij.
"Wij kunnen elkaar op dit vlak, tegen TTIP, heel goed vinden", zegt Jacomijn Pluimers van de actiegroep Milieudefensie. Net als de boerenorganisaties zijn ze tegen het verdrag omdat dat de importtarieven verlaagt voor onder meer Amerikaanse vleesproducten. "In de Verenigde Staten zijn de milieuregels veel soepeler, er zijn geen wetten voor het dierenwelzijn en de arbeidsomstandigheden zijn anders. Dat leidt tot oneerlijke concurrentie en dat is slecht voor het milieu."

Het manifest zal rond half vier aan de Kamerleden worden aangeboden. NVV en LTO roepen varkenshouder op om vanaf 15.15 uur te verzamelen op het Plein in Den Haag, vlak voor de ingang van het Tweede Kamergebouw.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer